10 vragen voor Ramon van Engelenhoven

Door 24classics

Pianist Ramon van Engelenhoven is solist bij Klassiek in het Zwembad 2024. Zoals voor veel klassieke muzikanten is de zomer ook voor Ramon helemaal geen periode om uit te rusten en te luieren. Deze maand moet hij flink aan de bak met een groot concert in de openlucht en met Camerata RCO.. Dus als Ramon aan de rand van het zwembad verschijnt, is hij helemaal in vorm.
Wij stelden hem 10 vragen om hem alvast wat beter te leren kennen.

1. Als je geen muzikant zou zijn, wat zou je dan zijn?
Ik kan het me niet voorstellen, maar als ik iets moet bedenken lijkt astronoom me wel heel cool. Helaas was ik nooit goed in wiskunde dus daar zou nooit iets van geworden zijn.

2. Met welke componist zou je ’s ochtends je koffie drinken en wat zou je hem of haar vragen?
Ik zou van Liszt – die de reputatie heeft van misschien wel de grootste pianist aller tijden – willen vragen waarom hij op z’n 35e al is gestopt met het geven van concerten en zich volledig op componeren is gaan storten. 

3. Wat is je favoriete muziekstuk en waarom?
Ik heb geen favoriet stuk, maar een stuk waar ik de laatste tijd verslaafd aan ben is ‘Autumn Gardens’ van de Finse componist Rautavaara. Ik ontdekte het toevallig omdat een vriend het naar me doorstuurde. Voor mij is het heel spirituele muziek en ik zou iedereen willen aanraden het eens te luisteren.

4. Wat doe je allemaal op de dag van een concert?
In principe niet zo veel – ik sta vaak laat op en probeer ook niet veel meer te studeren zodat ik bij het concert zoveel mogelijk energie heb. Een middagconcert vind ik dan eigenlijk het fijnst want dan hoef ik niet zo lang te wachten!

5. Welke componist past het beste bij jouw persoonlijkheid en waarom?
Ik heb een bijzondere connectie met de muziek van Erich Wolfgang Korngold. Zijn muziek is vaak aan de ene kant technisch complex, maar tegelijkertijd stroomt het over van grote emoties – en meestal zijn dat opbeurende emoties. Ik vind het iets hartverwarmends hebben, op een manier die ik alleen bij hem vind. Wat dat verder over mij zegt durf ik niet te zeggen.

6. Waar ben je bang voor?
Een dansvloer.

7. Wat is jouw guilty pleasure?
Ik heb een Spotify-lijstje met elektronische muziek voor in de sportschool die ik maar beter niet met de buitenwereld deel.

8. Wie inspireert jou en waarom?
Klaus Mäkelä. Ik probeer naar ieder concert dat hij met het KCO geeft te gaan. Als hij ervoor staat voel je dat iedereen in het orkest even een extra tandje bijzet. Als je zo boven de muziek staat en je orkest zo weet te inspireren, dat vind ik geweldig om mee te maken. Daarnaast lijkt hij me ook nog eens een aardige kerel (hoewel ik hem nooit heb ontmoet).

9. Welk moment van het afgelopen jaar zou je willen herbeleven?
‘Aan de Amsterdamse Grachten’ spelen als toegift bij het Prinsengrachtconcert. 10.000 man publiek die uit volle borst meezingen, dat zal ik niet gauw vergeten.

10. Welke zwemdiploma’s heb je? 
A en B… Ik ben gezakt voor C, best wel erg!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!