We proudly present… Chaz Underriner
In aanloop naar de Gaudeamus Muziekweek presenteren we ieder week één van de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award. Het is dé prijs voor muziekpioniers over de hele wereld. Deze week: de Amerikaan Chaz Underriner.
Hij componeert voor solo instrumenten, kamerensembles, symfonieorkesten, jazzcombo’s, electronics, film dans en koren. En voornaamste inspiratie voor die composities vindt hij niet zo zeer in muziek of kunst, maar juist in de waan van de dag. Zijn multidisciplinaire werken met een grote rol voor ‘field recordings’ en video hebben een effect op het publiek vergelijkbaar met de soms verwarrende en overdonderende zintuigelijke ervaring die het dagelijkse leven kan zijn.
Ode aan een snelweg
Neem nou bijvoorbeeld zijn audiovisuele installatie Landschape Series. Het is een poging om landschappen te vertalen naar muziek, gebaseerd op zijn studie naar ‘mimesis’: “Ik probeer het idee van een landschap te veranderen van een tweedimensionaal statisch beeld naar een multimediaervaring.” Zo is zijn compositie Landscape: Texas Plains, een ode aan de snelwegen van Texas.
Componist of mediakunstenaar?
Met een oeuvre dat uiteenloopt van compleet akoestische composities naar audiovisuele installaties waarvoor traditionele notatie vrijwel geen rol speelt, stelt Chaz de grenzen tussen componist en mediakunstenaar ter discussie: “Nou, ik ben een Amerikaanse componist, dus dat betekent dat ik kan doen wat ik wil, toch?”
“Lange tijd voelde ik me niet prettig bij het schrijven van noten. Ik richtte me alleen maar op puur geluid. Pas de laatste tijd voel ik me weer oké met het abstracte idee van een noot op papier, alleen al omdat het een effectieve manier is om te communiceren met uitvoerenden. Maar vanuit een artistiek oogpunt vind ik het lastig om me beperken tot noten. Mijn focus is mijn conceptuele raamwerk. Het medium dat ik gebruik is minder relevant.”
Overlevingsinstinct
Die focus vinden was de kern van Underriners ontwikkeling tot nu toe. Hij deed zijn voorstudie aan de University of North Texas en zijn master aan de California School of Arts. “Allebei plekken waar ontzettend veel specialismes zijn. Afrikaanse drum, gamelan, animatie, je kunt met dansers werken, je kunt experimentele muziek maken, je kunt de free-jazzkant op… De uitdaging was dus om me te richten op de dingen die me het meest interesseren. Wat niet betekent dat ik daarnaast niet andere dingen kan doen in mijn leven. Ik speel wat jazz, ik doe vrije improvisatie. Maar voor mijn persoonlijke creatieve werk moet ik gefocust blijven – bijna als een soort overlevingsinstinct.”
Check hier de gehele introductie en hier onze Gaudeamus playlist!