24events: ADE Janssen & Acket
Speciaal voor ADE combineren we de Canto Ostinato uitgevoerd door pianist Ivo Janssen met de betoverende visuals van Boris Acket in de historische Zuiderkerk in Amsterdam. “A performance of Canto is more of a ritual than a concert.” – Simeon ten Holt
Canto Ostinato
De Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923-2021) is een waar klassiek hoogtepunt. Hij componeerde het stuk in een tijd waar experimentele atonale muziek leidend was. Met het componeren van de Canto ging hij terug naar tonale muziek op zijn favoriete instrument, de piano.
De compositie wordt als minimalistisch gezien door het repetetieve karakter. Het stuk maakt gebruik van patronen om geleidelijk te verschuiven tussen verschillende onderdelen en toch blijft het verrassen. Net als je denkt dat je weet waar het heengaat verandert het en gaat het een andere kant op om een nieuw pad te volgen. Het bouwt een bepaalde spanning op die je gedurende het hele stuk voelt. De patronen en herhaling geven het effect van een trance, wat een een krachtige reactie op kan roepen.
Het originele stuk was geschreven voor meerdere piano’s. Ivo Janssen maakte een adaptie voor één piano, welke door de componist zelf was goedgekeurd.
Ivo Janssen
Pianist Ivo Janssen (1963) studeerde met Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tussen 1986 en 1990 heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Jacques Vonk Prijs waardoor hij zijn studie in het buitenland kon vervolgen met, onder meer, Robert Levin.
Sinds zijn debuut in het Concertgebouw in 1988 heeft Ivo Janssen vaak opgetreden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italié, Australië en in de Verenigde Staten. Hij speelde, onder andere, samen met Heinrich Schiff, Janine Jansen, Han de Vries en Charlotte Margiono.
Fanfare schreef over zijn uitvoering van de Canto Ostinato:
‘Zijn digitale behendigheid van dit stuk is ronduit fenomenaal, net als zijn uithoudingsvermogen. Daarnaast beschouw ik het vertrouwen van de componist als een aanwijzing dat Janssen veel bijdraagt aan deze werken. Hoe de credits ook verdeeld moeten worden, het resultaat is muziek die fascineert en compleet overtuigt.‘
Boris Acket
Geef de audiovisuele ontdekkingsreiziger Boris Acket (1988) een kamer, terrein of ruimte om in te exposeren en hij zal er iets buitenaards van maken. Acket vertaald conceptuele noties tot meeslepende, multi-zintuiglijke ervaringen: technologie, ruimte, licht en geluid vormen allemaal een prisma waarin specifieke thema’s of onderwerpen worden verkend en opnieuw gematerialiseerd.
In plaats van te vertrouwen op slechts één discipline om zijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen, fungeert hij als dirigent voor meerdere vormen: installatiekunst, technologie, live performance, geluid, film en installaties die allemaal samenwerken om een groter geheel te onthullen: een eindeloos onderzoek projecteren in de beleving van tijd, ruimte, natuurlijke elementen en muziek.
Zijn werken en performances zijn onder meer te zien geweest bij het NXT Museum, Lowlands, De School, Down The Rabbit Hole, Wildeburg, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Van Gogh Museum, Frame Lab & DGTL Festival.