10 vragen voor Anna Lapwood

Door Marie Geeraedts

Nu de dagen weer korter worden en de kou toe zou moeten slaan; liedjes als “zie de maan schijnt door de bomen”, vaker in onze hoofden zitten; de verkoopcijfers van zonnebrillen kelderen en we beginnen te denken dat zonlichtlampen of een reis naar de zon ons mentale welzijn kan verbeteren, komt Anna Lapwood met een beetje verlichting. Het nieuwe album van deze Britse organiste is een ode aan de donkere hemel. En de maan, Luna. 

Het album laat zien dat het orgel niet uitsluitend voor kerkelijke muziek bedoeld is. Na Bachs Ave Maria zit je opeens in soundtracks van films als Peter Pan of Interstellar. En een luistertip van mij alvast: Stars. Vooral voor de mensen die, zoals ik, van veel geluid houden. 

Op de voorkant van het album zit Anna in een rode lange jurk op een Dreamworks-achtige maan. Ze kijkt ons rechtstreeks aan, zoals ze dat denk ik ook graag zou willen wanneer ze voor publiek orgel speelt. Helaas is een kerkorgel daar niet op gebouwd. Ze zit ver buiten ons zicht, ergens achter allemaal orgelpijpen. Hieronder lees je onder andere hoe ze desondanks nauw contact zoekt met haar publiek. Anne Lapwood beantwoordt tien vragen en vertelt over het album, het orgel, Taylor Swift en aanbidding. 

1. Ik stel me altijd voor dat professionele musici hun talenten per toeval ontdekken. Ze beginnen met het spelen van een instrument, blijken dan talent te hebben, en dan stoppen ze alle tijd die ze hebben in het worden van een professional. Daarom zijn er zoveel amateur violisten, pianisten en zangers. Jij bent daarentegen professioneel organist, koordirigent en radio/tv-presentator en ik ken geen amateurorganisten/dirigenten/presentatoren. Wat zegt dat over jou? Volg je altijd de onbewandelde paden?
Ik ken eigenlijk heel veel amateurorganisten/dirigenten/presentatoren in het Verenigd Koninkrijk! Ik denk wel dat je je bij al deze dingen niet echt ergens kan verstoppen – je moet de moed hebben om er in te duiken en voorbereid zijn om soms in het openbaar uit de bocht te vliegen! Ook denk ik dat deze bezigheden je leren om te gaan met dingen die niet volgens plan verlopen – een hele handige skill. Over de onbewandelde paden: mijn ouders hebben me als kind wel aangemoedigd twee van de minst praktische instrumenten te kiezen – harp en orgel!

2. Vorig jaar speelde je samen met elektronische muziek artiest Bonobo. Als je een artiest mocht kiezen in de wereld, dood of levend, elk genre, wie zou je dan kiezen?
Ik zou heel graag met Taylor Swift willen werken. Ik heb zoveel respect voor haar als artiest en de eerlijkheid waarmee ze zich door de muziekindustrie beweegt – daarbij denk ik ook dat heel veel van haar nummers heel cool zouden klinken met een orgel!

3. Je nieuwste album heet Luna, maan. Was de maan een inspiratie voor het album? Op welke manier?
Het hele album is geïnspireerd door de nachtelijke hemel – nog specifieker, de nacht in Zambia waar ik elk jaar een maand muziekles geef. De lucht is daar fantastisch – als je in het donker de natuur in gaat waar geen lichtvervuiling is en je kijkt naar boven, dan voelt het alsof er elke seconde dat je naar de hemel kijkt 100 sterren bijkomen. Het idee van het album is dat we daar in de natuur staan, kijkend naar de sterren. En dat we steeds inzoomen op individuele sterren die allemaal een eigen karakter en verhaal hebben.

4. Hoe oefenen mensen die orgel spelen? Ervan uitgaande dat je geen kerkorgel in je huis hebt.
Ik heb wel een orgel in mijn huis! Het is een digitale orgel – deze komen tegenwoordig wel vaker voor en maken het oefenen veel makkelijker, maar ooit zou ik dolgraag een volledige pijporgel willen! Oefenen in een kerk is ook heel gebruikelijk, bijna elke kerk heeft een orgel en ze willen graag de nieuwe generatie organisten stimuleren. Ze zijn dus blij als het orgel gebruikt wordt.

5. Het orgel is een kerkgerelateerd instrument. Welke rol speelt religie in jouw leven?
Als organist en koordirigent breng ik wekelijks veel tijd door in kerken! Ik denk dat de grens tussen muzikale en religieuze ervaringen voor mij vaak een beetje vervaagd is. Ik heb vaak intense emotionele reacties in een kerkomgeving, en die zijn vaak tijdens bijzonder mooie muzikale momenten. Ik denk dat muziek de kracht heeft om ons mee te nemen naar de drempel van aanbidding, wij kunnen dan kiezen wanneer en hoe we daar overheen stappen.

6. Je bent heel populair op TikTok (606K volgers) en Instagram (243K volgers). Ter vergelijking: Janine Jansen heeft er op Instagram 25,5K en Daniel Barenboim 157K. Wat is jouw geheim van het worden van een social media hit?
Om eerlijk te zijn heb ik geen geheim! Ik post gewoon waar ik zin in heb en ik hou in de gaten wat mensen leuk vinden om te zien en dan post ik daar meer van! Ik heb ontdekt dat mensen video’s leuk vinden waarin mijn telefoon op de speeltafel staat tijdens concerten/repetities/onverwachte ontmoetingen – ik denk dat dit mensen het gevoel geeft dat ze achter de schermen kijken. Ik denk dat het vooral helpt bij een instrument als orgel – de speler is meestal weggestopt uit het zicht, social media kan helpen als een middel om mensen te laten zien waar organisten zitten.



7. Wat is leuk om te weten over de opnames van het album tijdens het luisteren?
Het orgel van de Royal Hospital School gaf zoveel geluid dat het te horen was in het dorp bij de school!

8. Ongerelateerd aan muziek: tegen wie kijk je op?
Ik vind Simone Biles geweldig. Ze is een fenomenale turnster, niet bang om over te komen als een zelfverzekerde sterke vrouw. Wat ik vooral indrukwekkend vond, was haar openheid toen ze zich terugtrok uit de Olympische Spelen, omdat ze zich mentaal niet goed voelde. Er zijn zoveel parallellen met sporten en muziek maken op topniveau, hoewel haar risico op blessures natuurlijk veel groter is!

9. Als ik het goed heb schrijf je vooral eigen arrangementen van muziek van anderen. Heb je ook de ambitie om je eigen muziek te schrijven?
Ik schrijf wel mijn eigen muziek! Ik schreef heel veel toen ik jong was en filmmuziekcomponist wilde worden. Ik stopte daarmee toen ik naar de universiteit ging, maar de laatste tijd ben ik weer steeds meer gaan componeren. Ik vind het heel leuk, maar vooral voor mijzelf voor de lol. Het zou denk ik anders voelen als ik in opdracht zou schrijven!

10. Je bent een jonge musicus (28 jaar), maar je hebt al veel bereikt! In de eerste alinea van de About-pagina op je website staat: “Anna Lapwood is een organist, dirigent en omroepster, en bekleedt de functie van Directeur Muziek bij Pembroke College (Cambridge), Associate Artist van de Royal Albert Hall (Londen) en Artist in Association met de BBC Singers. In 2023 ontving ze de prestigieuze ‘Gamechanger’-prijs van de Royal Philharmonic Society en tekende ze bij SONY Classical als exclusieve opname artiest.” Waar ben je het meest trots op in je carrière tot nu toe? En wat zou je graag nog willen bereiken in de toekomst? Wat zou de kers op de taart zijn?
Ik heb denk ik twee hoogtepunten, een voor elke kant van mijn muziekcarrière. De eerste is de recente Late-Night Prom in de Royal Albert Hall. Ik maakte met lichtontwerper David Bishop een lichtshow voor tijdens het concert. Uiteindelijk was het helemaal uitverkocht en voelde echt als een toppunt. Het andere hoogtepunt is het Pembroke College Girls’ Choir. Ik heb dat opgezet voor meisjes van 11-18 jaar toen ik net aankwam in Pembroke. Ik ben zo trots op hoe hard ze hebben gewerkt en hoe ver ze zijn gekomen.

Wat ik nog zou willen bereiken? Ik zou heel graag een keer filmmuziek spelen die helemaal geschreven is op het orgel, geen orkest of andere instrumenten. Het orgel is een orkest van geluid en ik denk dat het een hele coole kans zou zijn om te laten zien wat het allemaal in zich heeft!

Benieuwd naar het album ‘Luna’ van Anna Lapwood? Luister hem hier!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!