2 nieuwe leden voor het Artemis Kwartet

Door Jan Jansen

Het is al sinds jaar en dag één van de beste strijkkwartetten ter wereld, maar in de nieuwe samenstelling speelt binnenkort niemand van het originele Artemis Quartett meer mee. Na dertig jaar neemt de laatste oorspronkelijke speler, Eckhart Runge, afscheid van het kwartet. Runge was één van de oprichters van het kwartet. Hij maakt plaats voor de Nederlandse celliste Harriet Krijgh. En dat is opzienbarend nieuws. Niet allen vanwege haar leeftijd -Krijgh is 27- maar ook omdat hard aan de weg timmert met een internationale solo carrière. 
Harriet Krijgh: ‘Meteen bij de eerste kennismaking voelde ik een sterk wederzijds begrip, zowel muzikaal als persoonlijk.’ Ook ziet ze haar plek in het kwartet als verrijking van haar carrière als soliste.

De Duitse violiste Suyoen Kim zal tegelijk met Krijgh beginnen bij het ensemble. Zij vervangt de Amerikaanse tweede violiste Anthea Kreston. Het idee is dat Kim de plek van eerste violist zal delen met Vineta Saraika, de huidige primarius. Daarmee is het Artemis kwartet het eerste internationale strijkkwartet waar de vrouwen in de meederheid zijn. Een uitzonderlijke situatie, als je het artikel van Anthea Kreston op Slipped Disc mag geloven.
In mei en juni van dit jaar heeft het kwartet een tournee om het dertigjarige bestaan te vieren, om afscheid te nemen van twee leden en om de twee jonge vrouwen welkom te heten. Hierin zullen ze als sextet spelen met Eckhart Runge en Anthea Kreston als gastspelers en als kwartet met de nieuwe bezetting.
 
Het kwartet heeft de afgelopen jaren een roerige tijd doorhgemaakt met veel wisselingen van de bezetting en de onverwachte dood van altviolist Friedemann Weigle in 2015. Toch blijft de kwaliteit van het kwartet ongeëvenaard.

film
Regisseur Hester Overmars is bezig met een documentaire over het Artemis Kwartet waarin ze probeert te doorgronden wat dit ensemble maakt tot wat het is. 24classics is samen met Basalt Film co-producent van deze film voor het Uur van de Wolf van de NTR. De planning is dat de film tijdens de Strijkkwartet Biennale in 2020 in EYE vertoond wordt in aanwezigheid van het kwartet in de nieuwe samenstelling.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!