And the nominees are.. Shih-Wei Lo

Door 24classics

Ieder jaar reikt de Gaudeamus Muziekweek een prijs uit aan een aanstormend compositietalent onder de 30 jaar. Maar wie zijn die nieuwe aanstormende componisten eigenlijk? Vandaag no.3!

Shih-Wei Lo
Geluid beweegt door tijd en ruimte. Dat is gegeven, maar hoe kan je deze parameters vormgeven in muziek? Hoe kan je ze kneden, uitrekken en comprimeren? En hoe beïnvloeden ze de ervaring van de realiteit? Shih-Wei Lo probeert de grenzen van wat echt of fictief is op te rekken in zijn muziek.

Shih-Wei houdt van componisten die tijd kneedbaar maken. Alsof ze het in hun hand houden en vormen. Daarom was zijn derde studiejaar een keerpunt: hij werd voor het eerst blootgesteld aan computermuziek. Dat veranderde zijn perceptie van tijd in zowel instrumentale als in akoestische muziek substantieel.

Quote
“Ik probeer niet te preken of antwoorden te geven. Muziek kan een medium zijn voor mensen om te bespiegelen en verbindingen te leggen, een ruimte om te luisteren en na te denken over dit soort kwesties in de maatschappij. Het is een manier mijn gedachten over de wereld naar buiten te brengen.”

Nog iets anders?     
Een ander aspect van zijn muziek gaat over existentie, hoe muziek naar zichzelf wijst.
Shih-Wei gebruikt de stijlfiguur metafictie, een literaire techniek in een werk die de aandacht trekt naar de eigen status van het werk als werk.. Het is als een matroesjka-poppetje: een werk in een werk in een werk.

Shih-Wei op Gaudeamus
Composer’s kitchen
No lack of void
Great Expectations

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!