And the winner is.. Anthony Vine

Door 24classics

Componist Anthony Vine kreeg afgelopen zondag van een unanmieme jury, de Gaudeamus Muziekweekprijs 2016. De prijs is bedoeld voor jonge componisten tot 30 jaar. De prijs is een compositie-opdracht ter waarde van €5.000,- voor de volgende editie.

Gaudeamus over Anthony Vine
De klankwereld van Anthony Vine is monolithisch, een ondoordringbare eenheid. Het voelt ruw, zoals metaal. Ontoegankelijk zelfs, maar als je er een tijdje omheen beweegt brokkelt de structuur af. Of beter, er ontstaan kleine openingen; ingangen verschijnen terwijl het materiaal warm en vloeibaar wordt. Onder het oppervlak schuilt een prachtige veranderende microtonale wereld.

Anthony over zijn muziek
“Voor mij is geluid een fysiek object. Ik benader muziek met een sculpturale blik. Het is een visueel aspect dat een verscheidenheid aan vormen kan aannemen. Soms gebruik ik de metafoor van geologische lagen. Neem de Grand Canyon, daar zijn gigantische rotsen waar je de individuele sedimentaire lagen van tijdperken kan zien. Ik probeer verschillende geluiden langzaamaan scherp te stellen terwijl de muziek  zich ontvouwt.”

Nog iets anders?
Het werk van Vine vertoont een sterke connectie met visuele kunst. Het stuk For Agnes Martin bijvoorbeeld, genoemd naar de gelijknamige kunstenares: “Haar werk is extreem statisch en sober. Mijn compositie is dynamischer, maar er zijn overeenkomsten. Ik volg een bleek toonpalet; er zit een eenkleurig gevoel in dat lijkt op haar werk.”

De jury over Anthony: 
‘Anthony Vine creëert een solide, volwassen, prachtig vormgegeven, fragile klankwereld. Hij weet de identiteit van de verschillende bronnen van geluiden, zoals het gebruik van elektronica, op een uitzonderlijke manier te vervagen.’

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!