Bach = musicus

Door Simon van Oppen

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1985 – 28 juli 1750) was een Duits componist, organist, klavecinist en dirigent. Voor veel musici en wetenschappers is hij één van de invloedrijkste componisten tot nu toe. Bach’s muzikaliteit komt niet van een vreemde, het werd hem met de paplepel ingegoten. Niet alleen Johann Sebastian, maar ook zijn voorouders én nageslacht waren muzikaal actief! Sterker nog: de gerespecteerde familie Bach was aan het begin van de 16e eeuw zo bekend dat in Thüringen het woord Bach als synoniem voor musicus gebruikt werd. 

Over Bach

In 1723 wordt Bach in Leipzigaangesteld als Cantor van de Thomasschool en Director Musices van Leipzig. Iedere week moest in vier kerken muziek klinken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bach zo ontzettend veel cantates heeft geschreven. De getalenteerdste jongens van Thomasschool moesten elke zondag, begeleid door stadsmuzikanten en studenten, een cantate ten gehore brengen. Ook nu nog kan je in Leipzig elke zaterdag (voor €2,-) het Thomanerchor in de Thomaskirche horen optreden (aanrader!). 


Café Zimmermann

Café Zimmermann was in Bach’s tijd het bekendste koffiehuis in Leipzig, opgezet door de koffiehandelaar en muziekliefhebber Gottfried Zimmermann. Ook Bach kwam hier graag over de vloer. Zimmermann bood onderdak aan het Collegium Musicum (een paar jaar daarvoor opgericht door Georg Philipp Telemann) dat iedere vrijdagavond gratis concerten gaf in het café en ’s zomers in de tuin. Bach werd ook hier muzikaal leider en schreef voor deze bere-gezellige avonden veel muziek, waaronder natuurlijk de kaffeekantate! 

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!