Cellist Anner Bijlsma (85) overleden

Door 24classics

Gisteravond maakte de familie van Anner Bijlsma het droevige nieuws bekend dat hij op 85 jarige leeftijd is overleden in zijn woonplaats Amsterdam. 

Dit nieuws maakt de wereld even stil. Hij was één van de grootsten.
In de jaren 60 was Anner Bijlsma eerste cellist bij het Concertgebouworkest maar na 6 jaar hield hij dat voor gezien. Hij raakte in de ban van oude instrumenten en richtte samen met zijn vrouw, de violiste Vera Beths, het ensemble Archibudelli op.
De beroemde Bach Suites nam Bijlsma twee keer op en het verhaal gaat dat hij over beide opnames niet helemaal tevreden was. Daar dachten de muziekliefhebbers heel anders over. Hij verkocht er meer dan 300.000 exemplaren van. 

In 2014 werd door de Cello Biennale een prijs naar hem vernoemd, de Anner Bijlsma Award. De prijs werd in dat jaar voor het eerst aan hem uitgereikt. Bijlsma besloot het prijzengeld (50.000 euro) te besteden aan verschillende doelen, zoals onderzoeksprojecten op het gebied van oude muziek.

‘Je moet hem blijven studeren, anders geeft hij straf’ (Bijlsma over Bach)

IFrame

Veel jonge musici stonden tot op het laatst in de rij om les te krijgen van de meester (die zelf een hekel had aan het woord ‘meestercellist’). Zijn kennis, levenservaring en zijn liefde voor de muziek zullen voortleven in nieuwe generaties musici en bij ons blijven in de opnames die er nog zijn.

‘Kun je het spelen alsof je het zelf net bedacht hebt?’
In 2014 gaf Bijlsma een masterclass op het Conservatorium in Den Haag:

‘The silence takes our breath away’ (Bijlsma in een masterclass over Boccherini)
‘Het geheim van Boccherini’ is de film die zijn dochter, filmmaakster Carine Bijlsma, in 2012 over hem maakte. Carine erfde van haar vader in ieder geval het talent om met muziek verhalen te vertellen.

Online is de trailer te bekijken. Nu maar hopen dat de film gauw herhaald wordt. Na zo’n verlies wil je je laven aan alle beelden en opnames die er te vinden zijn..

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!