Componisten hebben ook gevoel

Door 24classics

Op 14 febaruari is het weer zover: de liefde wordt gevierd. Wat je ook van deze dag vindt, de liefde vormt al honderden jaren een grote inspiratievrom voor diverse kunstenaars en componisten. We selecteerden de meest romatische tracks uit onze 24playlists en zochten naar de verhalen die erachter zitten.

1. Edward Elgar – Salur d’amour, op.12  
De arme muziekleraar Edward Elgar verloofde zich in 1888 met de acht jaar oudere schrijfster Caroline Alice Roberts. Caroline droeg aan haar geliefde Edward Elgar het gedicht The Wind at Dawn op. Elgar componeerde voor haar zijn Liebesgruss, een kort meesterwerk dat later beroemd werd onder de Franse titel Salut d’amour.

2. J.S.Bach – Goldberg Variatons, BWV 988: Aria 
Deze muziek werd gebruikt in de film love 3D. ‘Een verbluffende, hartstochtelijke film over de fysieke kant van liefde’ volgens Trouw.  Love is een Franse erotische drama film geschreven en geregisseerd door Gaspar Noé. Love – Eindelijk een echt opwindend liefdesdrama voor 16 jaar en ouder. 

3. P.I. Tsjaikovsky – Romeo and Juliet 
Misschien wel één van de bekenste liefdesverhalen uit de geschiedenis: Romeo en Julia. Deze tragedie werd geschreven door William Shakespeare, maar vormde een bron van inspiratie voor vele kunstenaars. Ook Tsjaikovsky basseerde zijn orkest werk op dit beroemde verhaal waarin twee geliefden, behorend tot rivaliserende families, in het geheim trouwen en dit moeten bekopen met de dood. 

4. Yann Tierssen – La valse des monstres (arr. for harp) 
Parijs, de stad van de liefde, vormt het decor voor de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Deze romantische komedie beschrijft het sprookjesachtige en romantische verhaal van de jonge vrouw Amélie die op een dag besluit dat ze met kleine dingen andere mensen gelukkig kan maken.Yann Tiersen componeerde de muziek voor de film die even romantisch en sprookjesachtig is als de film zelf. 

5. Mela Marie Spaemann – Cover of Love song 
Lovesong is een nummer van de Britse band The Cure uit 1989. The Cure-zanger Robert Smith heeft het nummer geschreven voor zijn vrouw Mary. Het nummer was aanvankelijk bedoeld als trouwcadeau, maar Smith besloot het later met zijn band op te nemen. Celliste en singer-songwriter Marie Spaemann maakte een cover van het nummer waarin ze zichzelf begeleidt op cello. 

6. Giacomo Puccini – Manon Lescaut: In quelle trine morbide 
Een typisch opera verhaal waarin twee mensen verliefd worden, zij met een ander trouwt en hij blijft kwijnen. Ze vinden elkaar weer om kort daarna weer uit elkaar te worden getrokken door beschuldiging van diefstal. Hij overtuigt de bewaker hem met haar mee te laten reizen naar Amerika waar ze samen sterven in de woestijn.

7. Shigeru Umebayashi – Yumeji’s Theme 
Een liefdevol thema uit de film In the mood for love. In the Mood for Love is een Frans-Chinese film uit 2000 van regisseur Wong Kar-Wai over twee mensen die op dezelfde dag naast elkaar komen te wonen. Hun partners blijken een verhouding te hebben en doordat de twee zoveel tijd met elkaar doorbrengen om hierachter te komen worden ze verliefd op elkaar. 

8. Thomas Tallis – If ya love me 
If Ye Love Me is een vierdelig motet van de Engelse componist Thomas Tallis uit 1565. Het is een voorbeeld van Tudor-muziek en maakt deel uit van het repertoire van Anglicaanse kerkmuziek. Het motet wordt tegenwoordig vaak uitgevoerd bij speciale gelegenheden zoals een pauselijk bezoek of een koninklijk huwelijk. De tekst is afkomstig uit William Tyndale’s vertaling uit 1539 van de Bijbel. Het zijn woorden die van Jezus tot zijn discipelen worden gesproken waarin hij zijn eigen dood voorspellt en belooft dat God de Vader hun de Heilige Geest zal sturen. 

Als je dan toch aan Valentijnsdag doet, geef je lief dan een lidmaatschap cadeau. Zo kunnen jullie voortaan samen alle 24classics concerten bezoeken.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!