De zeven beste podcasts over klassieke muziek

Door 24classics

Of je nu thuis aan het werk bent, in je pauze een wandeling maakt of vakantie viert in eigen land, een goede podcast mag tegenwoordig niet meer ontbreken in je afspeellijst. Omdat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet, heeft 24classics de beste zeven podcasts over klassieke muziek voor je op een rij gezet. Zet je koptelefoon op en oordeel zelf! Je mag ons natuurlijk ook altijd je eigen favoriete podcast over klassieke muziek tippen via info@24classics.com

1.Making an Opera
Making an Opera, of hoe het te maken in opera. Zeven jonge zangers krijgen de kans van hun leven: een wereldpremière zingen bij De Nationale Opera. Stef Visjager volgt in deze podcast de zangers en het artistieke team anderhalf jaar achter de schermen, tijdens het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths. Wat zal blijken; het maken van een opera, is vaak even dramatisch als de opera zelf.

2.Speedy Beet
Wie kent ze niet? De eerste vier noten van Beethovens Vijfde symfonie. Veel melodieën van Beethoven zijn bekend bij het grote publiek, maar in deze korte documentaire podcast ontdekken we dat Beethoven misschien een laatste wanhopige poging heeft gedaan om te voorkomen dat zijn muziek ooit vertrouwd zou aanvoelen. Door middel van de metronoom probeerde hij zijn luisteraars tot een psychologische grens te duwen.

3.PAUZE
Een kijkje in de wereld achter het Radio Filharmonisch Orkest. In deze podcast gaan contrabassist Wilmar de Visser en fluistste Ingrid Geerlings in de pauze van de repetities in gesprek met mensen uit de muziekwereld. Dirigenten, solisten, programmeurs van de omroepen en eigen musici komen allemaal langs voor een pauze gesprek. 

4.This Classical Life 
Jess Gillam, een twintigjarige saxofoniste, praat in deze podcast elke week met een nieuwe gast en draait klassieke muziek voor een nieuwe generatie van fans. Volgens Jess wordt klassieke muziek steeds populairder bij de millennial generatie omdat de muziek via internet steeds toegankelijker wordt en het goed matcht met andere genres. Ook gebruiken jongen mensen volgens haar klassieke muziek om zich te focussen of juist om energie te krijgen. ‘And in case you hadn’t noticed, classical music is cool now.’

5. Klankcast
Eenpodcast serie van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest met echte verhalen uit het orkest. Deze podcast laat horen dat musici, dirigenten en zelfs componisten ook maar gewoon mensen zijn. Podcastmaker Botte Jellema gaat met hen in gesprek over liefde, vreemde situaties, het leven en natuurlijk klassieke muziek.

6. Unraveling Bolero
Deze podcast vertelt een verhaal over obsessie, creativiteit en de vreemde symmetrie tussen een bioloog en een componist dat draait om één beroemd repetitief muziekstuk; ‘Bolero’.

Anne Adams was een briljante bioloog. Toen haar zoon Alex een ernstig auto-ongeluk kreeg besloot ze de wetenschap helemaal te verlaten en fulltime kunstenaar te worden. Op een gegeven moment raakte ze geobsedeerd door de beroemde compositie van Maurice Ravel en besloot ze een uitgebreide visuele vertolking van het lied te schilderen dat ze ‘Unraveling Bolero’ noemde. Arbie Orenstein vertelt ons in deze podcast wat er met Ravel is gebeurd nadat hij ‘Bolero’ had geschreven en neuroloog Bruce Miller helpt ons te begrijpen hoe ‘Bolero’ voor zowel Anne als Ravel misschien wel het eerste symptoom van een dodelijke ziekte was.

7.That Classical Podcast
‘The twentysomethings making classical music hilarious’ -The Guardian
Deze podcast won in 2018 een Britse podcast award. Kelly, Sascha en Chris, drie jonge klassieke muziekliefhebbers, praten met elkaar over klassieke muziek terwijl ze je laten lachen en ze je af en toe ook nog wat leren. Hun doel is een zo groot en divers mogelijk publiek kennis te laten maken met klassieke muziek op een humoristische manier. 

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!