Fan van Primephonic

Door Maartje Valk

Het kan niemand ontgaan zijn: Thomas Steffens wil met zijn Amsterdamse start-up Primephonic, een streamingdienst voor klassieke muziek, Spotify van de troon stoten en de markt veroveren als het gaat om het streamen van klassieke muziek. Zijn mantra is “if classical music doesn’t fix streaming, it will die”. Na een mislukte lancering dreigden investeerders, die er al 10 mln in hadden zitten, de stekker uit Primephonic te trekken. Maar toen werd Thomas Steffens aangetrokken, werd er een team aan het werk gezet en werden er harde beslissingen genomen. In september 2018 kwam Primephonic er toch, en hoe!

Streaming is de toekomst, en met Primephonic wordt er een bloedserieuze poging ondernomen om het genre klassieke muziek zijn intrede te laten doen in de digitale wereld. Streamingsdiensten zoals Spotify en Apple Music zijn ingericht op popmuziek. Daarnaast bieden deze diensten ook klassieke muziek aan. Klassieke muziek als side dish werkt blijkbaar niet goed, omdat de behoefte van klassieke muziekliefhebbers fundamenteel anders is dan die van popmuziekliefhebbers. 

Primephonic levert op vier dingen waar de klassieke muziekluisteraar volgens hen behoefte aan heeft: betere zoekprestaties, betere geluidskwaliteit, betere aanbevelingen en betere (of überhaupt) achtergrondinformatie. De zoekprestaties van Spotify laten te wensen over doordat deze dienst dus ingesteld is op popmuziek. Om het klassieke muziekstuk dat je zoekt, daadwerkelijk tevoorschijn te toveren uit de zoekresultaten, zijn er veel meer zoekvelden nodig dan bij popmuziek: titel, componist, opusnummer, bijnaam, naam van het deel als er meerdere delen zijn, uitvoerend musicus/ensemble/orkest, dirigent, platenmaatschappij… Welke fervent klassieke muziekluisteraar kent de spotify-frustratie niet, dat je altijd maar een deel te zien krijgt en dan minstens drie keer moet doorklikken voor je bij het betreffende album bent? Dat je niet alle uitvoeringen van een bepaald stuk onder elkaar ziet zodat je makkelijk kan kiezen of verschillende interpretaties kan beluisteren? Dat je een bepaalde uitvoering alleen maar kan vinden als je alle zoektermen precies juist invult? (Dit laatste was een persoonlijke frustratie: zo kon ik jarenlang om onduidelijke redenen de CD van Daniel Barenboim met alle nocturnes van Chopin never vinden)

Naast betere zoekresultaten, heb je in Primephonic de mogelijkheid om muziek high res (CD-kwaliteit) af te spelen, in tegenstelling tot het mp3 formaat dat streamingsdiensten als spotify aanbieden. Ook wil Primephonic betere aanbevelingen doen. In Spotify worden de aanbevelingen bepaald op basis van een algoritme: ‘mensen die dit luisteren, luisteren ook dit’. Wat er uiteindelijk verschijnt in het rijtje aanbevelingen, heeft daarnaast ook nog te maken met hoe vaak iets is afgespeeld. Wie Händel luistert, krijgt daarna waarschijnlijk wel Bach aanbevolen maar niet Rameau.

Om dit artikel te schrijven, mocht ik Primephonic drie maanden gratis proberen, en ik moet zeggen dat ik niet verwacht had zo’n fan te worden. Ik gebruik de android-app en ik heb voor het ‘platinum’ abonnement gekozen omdat ik benieuwd was naar het verschil in geluidskwaliteit met Spotify (platinum biedt streaming aan in high res/lossless 24bit FLAC streaming en het goedkopere premium biedt 320kbps MP3 streaming). Ik heb een aantal verschillende stukken en uitvoeringen op zowel Spotify als Primephonic beluisterd en MAN, het verschil is niet normaal. Ik vind het wel superjammer dat ‘platinum’ wel meteen zeven euro per maand duurder is…

De app is verder heel gebruiksvriendelijk en mooi vormgegeven. Op de homepage van de app staan bovenaan de nieuwe releases, daaronder dagelijkse aanbevelingen van de curatoren, daaronder verborgen juweeltjes, daaronder afspeellijsten met een bepaald thema, essentials van beroemde componisten, onbekend werk van bekende componisten, iconen, nationale afspeellijsten, koormuziek georganiseerd op periode (van middeleeuwen tot hedendaags) en instrumentale muziek per instrument. Daarnaast kan je zoeken op componist (een rijtje met de beroemdste componisten staat vast voor je klaar), zoeken op periode of genre of natuurlijk vrij zoeken met een zoekterm als je naar iets specifieks op zoek bent. Ik ben vooral fan van de nieuwe releases, afspeellijsten met onbekend werk van bekende componisten en de afspeellijsten met muziek van componisten uit een bepaald land. Primephonic biedt écht mogelijkheden om te scrollen door het aanbod als je niet per se weet wat je zoekt of als je gewoon eens iets anders wilt luisteren. Bovendien is overal achtergrondinformatie beschikbaar die zowel interessant is voor kenners als leken.

In een artikel dat over Primephonic in het financieel dagblad verscheen op 7 september 2018, vlak na de (tweede) lancering, zei Thomas Steffens dat er eigenlijk maar twee scenario’s denkbaar waren voor Primephonic: heel snel heel groot worden óf spectaculair ten onder. Het lijkt erop dat het het eerste scenario gaat worden. Ik heb de dienst al aan veel mensen aangeraden en wat ik ook heel sympathiek van ze vind, is dat Primephonic zich hard maakt voor eerlijke beloning voor musici. Volgens CEO Thomas Steffens vormt klassieke muziek 5% van de totale ‘muziekconsumptie’, maar komen slechts 0,3% van alle streaming-royalties bij de musici terecht. Primephonic heeft als eerste streamingsdienst deals weten te sluiten met platenmaatschappijen om royalties per afgespeelde seconde in plaats van per afgespeeld werk te betalen. Way to go Primephonic!  Dikke aanrader dus!

april 2019

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!