Happy Bachdag verslag

Door 24classic

Even reflecteren…
Het zit erop: de online Happy Bachdag 2021. Ook dit jaar moesten we de verjaardag van Johann Sebastian Bach in aangepaste vorm vieren. Dit hebben we uitbundig gedaan, met livestreams vanuit het hele land (en zelfs overzee), de Bachwandeling, een rijdende vleugel en enthousiaste beiaardiers op hun carillons. We hebben ontzettend genoten van alle voorbereidingen én natuurlijk van de dag zelf, waarin we werden overladen met Bachs muziek. We willen dat gevoel graag nog een beetje vasthouden en met jullie delen!

21 maart 2021
Om half 10 ’s ochtends krijgen we bericht dat er al een enthousiast groepje wandelaars klaar staat om te beginnen aan de Bach speurtocht in Utrecht! Nog snel worden de laatste pijlen door het Happy Bachdagteam op de grond gezet en de stickers met bachhoofden op de route verstopt. Vanuit drie verschillende horecagelegenheden in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht gaan er de hele dag door mensen al wandelend op zoek naar Bach terwijl ze luisteren naar onze Bach playlist. De winnaar wint een Bach supportersjaal!

Om 11 uur is online traditiegetrouw de aftrap van de Happy Bachdag met BACH & Breakfast. Cellist Benjamin Kruithof, winnaar van het Cello Biennale Concours 2020, speelt Bachs Cello Suite no. 3 vanuit het Royal Tropical Instituut in Amsterdam. 

De Happy Bachdag is begonnen! Al snel stromen de bestellingen voor de Bach-supporter sjaals binnen en groeit het aantal luisteraars voor de livestream concerten. Marcel Worms speelt Bach & zonen en in Nieuwegein staat cellist René van Munster klaar voor het St. Antonius Ziekenhuis. Gevold door IC-buddy en theatermaakster Marjon Moed gaat hij de patiënten in dit ziekenhuis vandaag een muzikaal cadeau geven. Dit zorgt voor een paar speciale en emotionele momenten!

In de middag released violiste Laure Chan haar nieuwe album ‘Tribute to Bach’ en kunnen we genieten van Pop Up concerten op bijzondere plekkern in Amsterdam en Utrecht. 

Tussen de concertsstreams door kunnen we bijna niet kiezen wat we zullen doen! Met een kopje koffie bij de kerktoren gaan zitten om te luisteren naar de beiaardier, de rijdende vleugel opzoeken waarmee Charlie Bo Meijering voorbijgangers trakteert op Bach of nog even inchecken bij de 12 uur durende stream Bach & Sons on Synts waar Akim Moiseenkov vanuit de Geitenboerderij Ridammerhoeve speelt voor een speciaal publiek! 

Weer terug bij de streams horen we twee DJ’s met hun eigen interpratie van Bach bij Operator Radio in Rotterdam, kijken we naar uitvoeringen van Bach door Erik Bosgraaf en Claron McFadden en genieten we van het DoelenEnsemble die een werk speelt van Julius Eastman, waarin Bachs lievelings koraal ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ verwerkt is. 

Om 21.00u als iedereen weer braaf binnenzit, net op tijd voor de avondklok, sluit Maya Fridman de dag af met een bijzonder concert vanuit de Keilewerf in Rotterdam. Naast Bach speelt Maya prachtige werken van Saskia Venegas en Peteris Vasks. 

Ondanks de tweede corona verjaardag is Bach weer flink in de watten gelegd dit jaar. Op naar zijn 337ste verjaardag in 2022!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!