Het Oskar Back Concours

Door 24classics

Het Nederlandse Vioolconcours is hét concours voor jong viooltalent. Onder die brede vlag zijn er vier competities in verschillende leeftijdscategorieën, van 6 tot 26 jaar, waaronder de categorie Oskar Back (leeftijd 18-26 jaar). Het festival sluit af met de grote finale van het Oskar Back Concours in de Grote Zaal van TivoliVredenburg op zaterdag 29 januari. De finalisten zijn inmiddels bekend: Isobel Warmelink, Emma Roijackers en Iris van Nuland! 

Dat het niet de minste violisten zijn die deze finale bereiken, zie je aan de de lijst van winnaars uit de afgelopen jaren. Een overzicht:

Tijdens de eerste editie van het concours in 1967 was er maar één kandidaat: Emmy Verhey, leerlinge van Oskar Back zelf en Herman Krebbers. Zij won uiteraard en kon gaan studeren in Moskou bij David Oistrach. In de daarop volgende jaren wonnen violisten als Vera Beths, Joan Berkhemer en Jaap Van Zweden, die toen pas 16 jaar oud was!

Wie ook meedeed aan het concours was Janine Jansen. Ook Janine was pas 16 jaar op dat moment de jongste deelnemer binnen de categorie. Janine werd “slechts” derde in de finale en verloor het van Sonja van Beek en Wouter Vossen.

Een van onze persoonlijke favorieten is natuurlijk Liza Ferschtan die in 1997 won op 17-jarige leeftijd!

In 2001 won Tjeerd Top, inmiddels plaatsvervangend concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. In datzelfde jaar werd Carla Leurs derde. Met Carla namen wij onlangs nog een podcastaflevering op met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds voor de podcast De Instrumentenkamer.

De finale van 2009 telde ook drie gewedlige violisten. Rosanne Philippens, Marc Daniel van Biemen en Emmy Storms werden dat jaar nummer 1,2 en 3.

In 2018 won Niek Baar, die in januari 2020 nog bij ons te gast was tijdens een 24chambers editie in De Schuur in Utrecht, waar hij samen speelde met pianist Ben Kim.

Afgelopen jaar werd violiste Charlotte Spruit tweede. Charlotte was volgens ons een even goede winnaar geweest en daarom hebben we haar uitgenodigd om op 27 januari te komen spelen tijdens de volgende 24chambers editie in Utrecht!

Natuurlijk zijn er nog veel meer geweldige winnaars geweest en we kijken ernaar uit de violisten van de toekomst te kunnen horen tijdens de finale op 29 januari!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!