Hoe was de Happy Bachdag in 2016?

Door Sjaiesta Badloe

Op honderden locaties in Groningen, Dordrecht, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam werd op 21 maart op geheel eigen wijze invulling gegeven aan JS Bach’s geboortedag. Zo kwamen voorbijgangers tijdens het winkelen terecht in ontroerende intieme concertjes en bracht een trio op het Waterlooplein menig peuter tot vrije expressie-dans. Zzp’ers in hippe cafeetjes genoten vanachter hun laptops van Bachpreludes op klassiek gitaar en een Bach-sapje. Fanatieke boksers sportten op Bach’s cello suites. En alle beiaardiers speelden Bach op de kerkklokken, opdat het niemand zou ontgaan dat Bach jarig was!


In Utrecht werden studenten in de eetzaal van de UB verrast met een optreden van 3 topmusici en in het Diaconessenziekenhuis speelde het Artistos Kwartet alsof ze in een serieuze concertzaal zaten. 


In Nijmegen, en Dordrecht werd de hele middenstand opgetrommeld om kleine Bach optredens te huisvesten. 

De vele blij verrastte gezichten en de vrolijke reacties verraden hoe goed Bachs muziek past bij het alledaagse leven. De dag eindigde met een aantal bijzondere concerten door echte topartiesten, met traditionele uitvoeringen en frisse Bachbewerkingen. 
Een waanzinnig maar waardig eerbetoon aan Johann Sebas. 

Het laatste optreden van de dag was van de Bach Tribute Band in het Orgelpark o.l.v. componist en pianist Martin Fondse met  Ellen ten Damme. Een programma dat in premiere ging op 11 maart in de Vereeniging in Nijmegen. Zo hadden we onze eigen kleine mini-Passion. Iets anarchistischer dan de TV-Passion, dat wel. Tussen het openings- en slotkoor van de Matthäus liet Martin Fondse ons alle hoeken van het muzikale spectrum zien, van een klein intiem liedje aan de vleugel tot een heftig Nina Hagen nummer met alles erop en eraan.

De contrasten, de verrassingsconcerten, de rare plekken, de betrokkenheid van zoveel verschillende mensen  maken de dag uniek. Het publiek van Bach voor het Volk luisterde met in de ene hand een worst en in de andere hand een biertje. In museum van Loon werd het publiek van Bach voor de Gracht ontvangen met een glaasje champagne voor een stijlvol optreden van musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest met Bach voor de Gracht. Dat is de Happy Bachdag!

Als eerste weten wanneer er weer een 24classics evenement op stapel staat?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!