Hoe de liefde Orpheus verscheurde

Door Jesse van de Ven

Het rietblazersensemble Calefax speelt komendemaand samen met harpist Remy van Kesteren het mythologische verhaal over de muzikant Orpheus. Je hóeft de mythe niet te kennen om naar een van de concerten van Calefax te komen, maar wat duiding kan uiteraard ook geen kwaad. Voor het gemak hebben wij het vast voor je samengevat. Dus daar gaan we:

Orpheus was een zeer geprezen zanger. Zelfs de dieren bracht hij met zijn muziek in beroering, alsook stenen en bomen. In de liefde echter was de muzikant een stuk minder succesvol. Toen zijn vrouw, Eurydice, werd achternagezeten door Aristaios, die haar wilde aanranden, werd zij door een adder gebeten en overleed.

Orpheus liet het er niet bij zitten. Om zijn vrouw uit de onderwereld te bevrijden zong hij een ongekend klaaglied. De schimmen in de onderwereld, gewoonlijk onverbiddelijk verbitterd, luisterden naar de schone klanken en moesten zowaar huilen. Zo kreeg Orpheus de kans Eurydice uit de onderwereld op te halen. Op één voorwaarde (de adder onder het gras): zolang hij geen zonlicht zag, mocht hij niet omkijken naar Eurydice.

Natuurlijk deed Orpheus dat wel. De oelewapper. Zijn vrouw verdween weer in de onderwereld en hij bleef alleen achter. Drie jaar lang, diep verdrietig, keek hij van geen vrouw meer op. Van niemand werd hij meer warm. Op een fatale dag kwam er een groep Maenaden (nimfen die Dionysos, de god van de wijn, het plezier en de dans, vergezellen) op Orpheus af. Uit pure haat verscheurden zij het leven uit Orpheus’ lichaam. Klinkt gruwelijk, maar voor Orpheus was het een bevrijding. Hij trof Eurydice in het hiernamaals, waar hij ongestraft en ongelimiteerd naar zijn lieve vrouw om mocht kijken (al kon zij natuurlijk ook gewoon naast of voor hem lopen).  

Benieuwd wat Calefax met dit bizarre verhaal heeft gedaan? Op 9 november speelt het kwintet samen met Remy van Kesteren in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Leden mogen gratis..

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!