Lorenzo Viotti

Door Jan Jansen

De kranten staan er vol mee en zijn hoofd hangt door heel Amsterdam! Maar wie is nu eigenlijk die nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera? We hebben het voor je op een rijtje gezet:

Lorenzo Viotti is een Zwitserse dirigent, geboren op 15 maart 1990 in Lausanne. Inmiddels is hij dus nog maar 31 jaar oud! Lorenzo is in een muzikale familie geboren. Een van zijn zussen, Marina Viotti, is mezzo-sopraan. Zijn andere zus, Melina, en zijn broer Alessandro zijn beiden hornist. Zijn vader, Marcello Viotti (1954-2005) was een bekende dirigent van Italiaanse afkomst die in da jaren 80 en 90 veel orkesten in Europa leidde. Lorenzo verschilt in veel opzichten van zijn vader. Waar zijn vader er waarde aan hechtte om ‘maestro’ genoemd te worden, heeft Lorenzo zichzelf ten doel gesteld klassieke muziek en opera toegankelijker te maken voor een breed en divers publiek. Één ding hebben ze duidelijk gemeen, het schijnt dat ook Lorenzo meezingt tijdens repetities. Naast klassieke muziek maakte Viotti tijdens zijn jeugd kennis met een breed scala aan muziekstijlen, waaronder hiphop, rap, funk en soul en probeerde hij veel instrumenten uit.

View this post on Instagram

Een bericht gedeeld door Lorenzo viotti (@lorenzoviotti)
Lorenzo Viotti studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij voor het dirigentschap. Hij volgde lessen in orkestdirectie bij Georg Mark in Wenen, waar hij tegelijkertijd speelde als percussionist in verschillende toporkesten. Hij zette zijn dirigentenopleiding voort bij Nicolás Pasquet aan de Franz Liszt Conservatory in Weimar. In de zeven jaar sinds zijn afstuderen dirigeerde Viotti gerenommeerde orkesten, waaronder de Royal Liverpool Philharmonic, het Tokyo Symphony Orchestra, het Orchestre National de France en de Munich Philharmonic en won hij als dirigent diverse prijzen. Hij dirigeert een uitgebreid repertoire, zowel opera als symfonisch werk en verschillende concerten, van klassiek tot hedendaags repertoire.

Lorenzo is een zeer fysieke dirigent. Maar als je zijn Instagram account als eens hebt bekeken komt dat niet als een verrassing. Hij is namelijk ook een fervent bokser, tennisser en zwemmer, die op een skateboard naar zijn werk gaat. Op Instagram heeft hij bijna 53.000 volgers en zie je foto’s van Lorenzo,  keurig in een pak met vlinderdas, maar ook zonder shirt met een gespierde torso. In augsutus stond Lorenzo nog als ‘Man of the month’ in Men’s Health.

View this post on Instagram

Een bericht gedeeld door Lorenzo viotti (@lorenzoviotti)


In april 2019 werd Lorenzo Viotti benoemd tot chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera, met ingang van het seizoen 2021-2022. Hij volgt Marc Albrecht op die in seizoen 2019-2020 na tien jaar afscheid nam. In september 2019 maakte Lorenzo zijn debuut bij De Nationale Opera als vervanger van Sir Mark Elder in de double bill Pagliacci/Cavalleria rusticana. Als kersverse chef-dirigent stond hij in september 2021 voor het eerst voor het Nederlands Philharmonisch Orkest met Alexander von Zemlinsky’s Der Zwerg en Joseph Haydn’s Missa in tempore belli, waarmee hij het seizoen opende. 

Ook in de media is Lorenzo Viotti niet onopgemerkt gebleven:

Chef-dirigent Lorenzo Viotti presenteert zichzelf als vernieuwer: in de concertzaal én op sociale media – De Volkskrant 

Dirigent Lorenzo Viotti breekt traditie in Concertgebouw – Het Parool 

Deze hunk is de nieuwe chef-dirigent van Amsterdam! Klassieke muziek stoffig? Welnee! De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest trokken onlangs een jonge, charismatische en zeer muzikale nieuwe dirigent aan: Lorenzo Viotti. – Winq.nl

‘We’re Like Athletes Here’: The Maestro With a Gym Habit
Lorenzo Viotti’s sporty social media posts don’t fit the image of an opera conductor. But they help classical music reach a new audience, he says. 
– The New York Times 

Nieuwsgierig geworden? Op 22, 23 en 25 oktober dirigeert Lorenzo Elgar en Mendelssohn. Kijk hier voor meer informatie. Volg Lorenzo ook op Instagram!

IFrame

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!