Meegluren bij pianist David Fray

Door Stijn Voet

Pianist David Fray drijft het orkest tot het uiterste – en dat is allemaal te volgen in een documentaire van regisseur Bruno Monsaingeon. Haast voyeuristisch voelt het, om anderhalf uur lang te kunnen zien hoe de jonge Fransman met emotie leiding geeft aan de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Pianist en orkest bevinden zich in 2008 in de studio voor het opnemen van Bachs pianoconcerten. Wie ‘Bach’ en ‘piano’ laat vallen start een onontkoombare pavlov-reactie die resulteert in die ene naam: ‘Glenn Gould’. Fray ziet dit als een van de problemen van de moderne pianist: hoe behandel je dit repertoire ná de Canadese grootheid die zo zijn stempel erop heeft gedrukt?

David Fray is een denker en dus volledig geschikt om deze vraag op zich te nemen. Innemend en gepassioneerd doet hij zijn visie uit de doeken. Samenvatting: de muziek laten zingen en swingen, tevens de titel van de documentaire. College, studioscènes en probeersels worden afgewisseld met de definitieve takes.

Een unieke film voor iedereen die wil weten wat er voorafgaat aan het eindresultaat dat thuis uit de luidsprekers klinkt.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!