Music don’t give a shit about my feeling

Door Jesse van de Ven

Vier weken toert de Franse klavecinist Jean Rondeau door Nederland. Het 25-jarige talent vertelt voorafgaand aan zijn concert in Delft over zijn verhouding met het eeuwenoude klavecimbel en de muziek die daarbij hoort.

Hoe komt een jonge knul op het idee het klavecimbel te bespelen? Voor Jean was het ‘een logische maar totaal irrationele keuze.’ Hij was zes jaar toen hij het instrument op de radio hoorde. ‘Dit instrument wil ik spelen!” moet de jeune garçon gedacht hebben. Geen idee had hij hoe het instrument eruit zag. Het ging hem puur om de sound.

Naast zijn liefde voor het geluid dat het klavecimbel voortbrengt, is het instrument voor Jean louter een manier om de muziek aan het publiek ten gehore te brengen. Het instrument en zijn gevoelens staan volledig in dienst daarvan: ‘music don’t give a shit about my feeling.’

Anderzijds hecht Jean wel veel waarde aan de muziek. ‘Muziek is een mysterie, muziek is vragen stellen, altijd twijfelen en accepteren dat je geen antwoord krijgt’, somt de Fransman op. In praktijk betekent dat voor Jean: ’the more I work, the more I question.’ Het antwoord op de vragen die muziek bij hem oproepen, zitten in diezelfde muziek. Dat mysterie is wat voor hem de muziek zo mooi maakt. In de menselijke interpretatie van muziek gelooft hij niet.

Wat het Nederlandse publiek van hem kan verwachten, durft Jean niet te zeggen: ‘Ik ga mijn best doen het publiek en de muziek te dienen’, stelt hij nederig. Hij hoopt wel dat er een breed publiek geïnteresseerd raakt in zijn, zo meent hij zelf ‘uitzonderlijke’, instrument.

Leden van 24classics kunnen gratis naar Jeans concert in Bloemendaal komende zondag. Kun je zelf ervaren met wat voor virtuositeit de Franse klavecinist de muziek op het publiek weet over te brengen.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!