Music for Breakfast No.1

Door Maartje Goes

Zondagochtend, rustig wakker worden en de dag beginnen met een fijn ontbijt en de mooiste muziek! Haydn, Mozart, Strauss & Françaix vormen samen de perfecte zondagochtend voor Anja van der Maten (hobo) en Hed Yaron Meyerson (viool). Zij stelden het eerste concert uit de Music for Breakfast-concerten samen, een samenwerking van de Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het idee is dat ze een programma verzinnen dat perfect aansluit bij een kopje koffie, een verse jus en een croissantje. Ga er maar aan staan!

Anja is hoboïste en speelt sinds 2005 in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hed, violist, speelt sinds 5 jaar in het orkest, komt oorspronkelijk uit Israël en is plaatsvervangend concertmeester. Vanaf zijn plek in het orkest heeft hij uitstekend zicht op Anja! Anja en Hed mochten samen een kamermuziekconcert van een uur samenstellen. Voor hen beiden een fijne afwisseling met het spelen in het orkest.

A: ‘Het is heel leuk om collega’s op deze manier beter te leren kennen. In een groot orkest ken je niet alle 100 mensen even goed. Om nu eens andere collega’s van dichtbij mee te maken is heel leuk en inspirerend. Je ziet hoe gedreven ze zijn en je ervaart weer even dat je allemaal met dezelfde passie met muziek bezig bent.’
H: ‘Het orkest is soms net als een panter, het beweegt als één groot ding en is bijna niet te stoppen. In kamermuziek kun je daarentegen spontaan dingen doen en direct op elkaar reageren. Je kan heel direct en persoonlijk impulsen geven, anders dan bijvoorbeeld tijdens het spelen in de violen groep in het orkest, die meer als een collectief werkt.’

Bij het samenstellen van het programma kwam Anja direct met het hobokwartet van Mozart, een heerlijk stuk om te spelen voor hoboïsten. Anja is in het orkest tweede hoboïst en heeft dan vaak een dienende rol. In het hobokwartet daarentegen heeft ze nu een leidende rol. Beiden rollen zijn uitdagend, maar de afwisseling is leuk.

A: ‘Voor mij is het heel lang geleden dat ik het hobokwartet van Mozart speelde, maar het is het eerste dat bij mij naar boven kwam. Ik wilde het heel graag spelen en voor de zondagochtend is het ook een heerlijk stuk!
H: ‘Ik heb het hobokwartet ook al eerder gespeeld met oude vrienden van mij, maar dat is al wel weer zeven jaar geleden. We speelden het toen in bejaardentehuizen, op scholen en in ziekenhuizen, dus ik heb er mooie herinneringen aan.’

Het startpunt was dus Mozart en vanaf dat moment werd het een beetje een puzzel. Hed vertelt dat er een idee vanuit kantoor kwam wat ze beiden heel interessant vonden. Dit was het althobokwartet van Françaix. Een kleurrijk en spannend stuk, vol energie.

A: ’Ik heb in mijn conservatorium tijd een blaasquintet van Françaix gespeeld en toen is Françaix zelf een masterclass komen gegeven. Ik heb de componist dus in levende lijve ontmoet! Ik ben echt in m’n herinnering aan het graven om te kijken hoe dat was en wat die allemaal zei. Ik heb ook mijn mede spelers van toen even een berichtje gestuurd, dus nu zitten we met elkaar herinneringen op te halen van die masterclass. Ik was toen nog heel verlegen en kwam net kijken en ik zou voor het eerst een componist gaan ontmoeten. Wat ik mij dus vooral herinner is dat ik van te voren heel erg tegen hem opkeek. Het bleek toen een hele normale man te zijn met grote laarzen aan, dus ik was eigenlijk stiekem een beetje teleurgesteld.’

Na de keuze voor Mozart en Françaix gingen Anja en Hed nadenken over de rest van de invulling van het concert. Het is gebruikelijk dat een hoboïste niet het hele concert doorspeelt omdat er gewisseld moet worden van instrument. Hier moest dus ook rekening mee worden gehouden in de programmering.

H: ‘We hadden al drie strijkers voor het hobokwartet van Mozart. We hebben ook een nieuwe orkest academy waar jonge musici een jaar lang spelen, les krijgen en ervaring opdoen. Het idee was dat in elk ontbijtconcert 1 musicus uit de orkest academy mee zou spelen, maar omdat wij met drie strijkers spelen leek het ons leuk om ook drie strijkers uit de academy uit te nodigen. Het leek ons mooi met deze zes musici een strijksextet te spelen, omdat een strijksextet ook niet iets is wat we elke dag doen.’

Hed en Anja gingen op zoek naar een passend stuk voor sextet en hebben veel met elkaar gespart. Veel van de bekendere stukken waren te lang of niet passend voor de zondagochtend. Uiteindelijke bleek het Capriccio-sextet van Strauss de perfecte keuze.

H: ‘Het laatste wat wij op het podium met het orkest speelde voor de corona tijd was ook van Strauss. Dat was een ongelooflijke ervaring! Het Capriccio-sextet is heel helder, echte ochtend muziek.
A: ‘Het is ook passend qua toonsoort omdat het dezelfde toonsoort is als het hobokwartet van Mozart.’

De openingsmuziek is van Haydn. Haydn verraste zijn toenmalige luisteraars met het gebruik van de echo, die in dit stuk een hoofdrol speelt. Het stuk wordt niet vaak gespeeld en de musici zijn dan ook heel enthousiast. Hoe ze in het concert met de echo gaan spelen blijft nog even een verrassing. Dat belooft een spannend stuk te worden!

Alle stukken bij elkaar blijken uiteindelijk een mooi geheel te vormen. Françaix en Strauss als echo’s van de klassieke Haydn en Mozart. Toepasselijk is dat het stuk van Haydn dus ook nog eens ‘De echo’ heet. Het is een kleurrijk programma geworden dat perfect past bij de zondagochtend!

A: ‘Het is hele toegankelijke en prettige muziek.’’
H: ‘De muziek is ook upbeat, het gaat meteen open!’

Bij zowel Anja als Hed spat het plezier ervan af als ze praten over het samenstellen van het concert en het uitvoeren van deze stukken. Ze kunnen niet wachten en hopen beiden dat het publiek er net zoveel plezier aan zal gaan beleven en dat het zowel voor de musici als voor het publiek een mooie en bijzondere ervaring zal worden. Tot slot gaven ze me nog mee dat het ook bijzonder is dat de musici waarmee ze spelen uit wel vijf verschillende landen komen! De stukken op het repertoire bestaan al heel lang, maar het spelen in deze samenstelling met jonge musici die Anja en Hed hiervoor nog niet kenden maakt het geheel voor hen heel
nieuw en spannend. Een echte ontdekkingsreis!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het ontbijtconcert? Kijk hier voor meer informatie en tickets. Het concert vindt plaats op 17 oktober om 10.30 en is gratis te bezoeken voor vrienden van 24classics.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!