Muzieklokaal viert eerste verjaardag

Door Jan Jansen

Het klassieke Muzieklokaal in Utrecht viert haar één-jarig jubileum. In Nederlands eerste ‘klassieke proeflokaal’ kijken de twee eigenaressen, Sanne en Talitha, terug op een succesvol eerste jaar. Al was het soms ook wel ‘vet zwaar’ hoor.

Talitha wilde eigenlijk altijd al iets met klassieke muziek doen. Als muzikant ging dat niet gebeuren want de klassiek geschoolde pianiste blesseerde haar pols. Dán maar een hippe horecatent die klassieke muziek ademt. “Want die was er nog niet!”

Het idee was simpel: Een plek waar mensen kunnen eten, drinken én naar klassieke muziek kunnen luisteren. De uitvoering een stuk ingewikkelder: Sanne van Buuren was werkzaam als beleidsmedewerker en Talitha Verheij was onderzoekster op de universiteit van Utrecht. Het roer moest dus volledig om. De dames bundelen hun krachten: “Sanne had horecaervaring. Ik had verstand van klassieke muziek. En nu sta ik koffie te schenken”, lacht Talitha.

Inmiddels is de eerste verjaardag gevierd. De slingers zijn opgeborgen, de ballonnen leeg gelopen, de kater verholpen. Er wordt weer volop gewerkt in het pand tussen de Oude Gracht en de Vecht. Sanne maakt broodjes klaar in de keuken, wijst een serveerster terecht en roept Talitha af en toe om hulp. “Wil jij even die koek erin gooien?” horen we vanuit de keuken.

Er wordt teruggekeken op een goed eerste jaar. “Kijk om je heen”, zegt Talitha. In het Muzieklokaal, waar de zwarte vleugel de wit geverfde muren contrasteert, zit een uiteenlopend publiek; “Precies wat we hadden gehoopt”, merkt de eigenaresse op. “Sommigen komen voor de muziek. Andere voor de sfeer, maar daar draagt de muziek volgens ons heel erg aan bij.”

Een jaar is voorbijgegaan vol huiskamerconcertjes van uiteenlopende muzikanten. Hiermee wil het tweetal graag een stapje verder gaan. Talitha zou graag meer organiseren met betrekking tot klassieke muziek. Met Schuberts Impromptu op de achtergrond zinspeelt ze aan de bar over de toekomst: “Ik zou willen dat het Muzieklokaal onze speeltuin wordt van waaruit we meer evenementen en concerten kunnen organiseren.” Ze droomt over bijvoorbeeld het Oerol festival.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!