Opzienbarende instrumenten, deel 1: de subcontrabassaxofoon

Door Simon van Oppen

Saxofoons zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er naast de bekende sopraan- alt-, en tenorsaxofoons ook nóg hogere en lagere saxofoons, met de subcontrabassaxofoon als absolute dieptepunt – in positieve zin – van de saxofoonfamilie. Het hoeft alleen de contrafagot voor zich te dulden als laagste houtblazer.

Ter vergelijking: dit is de subcontrabassax met daarnaast een sopraansax, de kleinste uit de familie.

De subcontrabassaxofoon is er in verschillende soorten. De eerste, in 1999 door Benedikt Eppelsheim ontwikkelde saxofoon was de zogeheten tubax. Dit was geen ‘echte saxofoon’, maar een soort samentrekking van een tuba en saxofoon – vandaar de naam. De door J’Elle Stainer ontwikkelde subcontrabassax is wél een ‘echte’, en heeft een hoogte van meer dan twee meter. De totale lengte van dit saxofoongevaarte is bijna zes meter!

Wat speel je op zo’n gevaarte? 
De vraag die zich opdringt: is er dan muziek om op deze instrumenten te spelen? Het is natuurlijk mogelijk om muziek voor basinstrumenten zoals de contrabas, tuba, en (contra-)fagot om te schrijven zodat het voor de subsax geschikt is. Saxofonist Jay Easton schreef speciaal voor dit instrument en andere lage blazers muziek, die hij ook zelf opnam op de cd “So low: Music for large saxophones” 

Benieuwd hoe dit instrument klinkt? Luister hieronder naar wat de Italiaanse jazz-giigant Attillio Berni eruit haalt:


In de serie Opzienbarende Instrumenten behandelen we iedere keer een ongewoon instrument. 

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!