See Scriabin! in Amsterdam Roest was betoverend

Door 24classics

Scriabin was een Russische componist die allerlei kleuren en beelden zag als hij muziek hoorde of componeerde. Dus toen de in Rusland geboren pianiste Helena Basilova zijn muziek zou gaan spelen voor Klassiek in de Loods, was zij vastbesloten om er beelden bij voegen.

En daarom zagen we haar achter een doorzichtig doek aan de vleugel plaatsnemen. Een doek waarop de visual artists van DEFRAME allerlei half abstracte beelden projecteerden die als het ware met de muziek meebewogen. Een beeldballet op de dromerige muziek van Scriabin.

Ondertussen trok de kou langzamerhand via je voeten naar je kuiten en verder. Want men had de dieselgenerator voor de verwarming stilgezet omdat die wel erg veel gebrom veroorzaakte. Gelukkig had Helena een elektrisch kacheltje naast zich staan om haar vingers warm en soepel te houden.

Een ontroerende gedachte toch, dat de pianiste die momenteel beter dan wie ook Scriabin speelt, in deze onttakelde, koude, maar uitverkochte loods naast een kacheltje wilde optreden. Daarbij werd zij ook nog gehinderd door een opdringerige fotograaf die haar radiator omverliep en van wie vervolgens luid en duidelijk bleek dat hij zijn telefoon niet had uitgezet.

Maar dat maakte allemaal niet uit. Helena bleef geconcentreerd en liet ons ondanks de kou en de fotograaf opstijgen. Wij lieten ons gewillig meevoeren met de hallucinerende beelden die de muziek van Scriabin een nóg grotere intensiteit gaven.

Helena wist meteen na afloop niet meteen wat ze ervan vond. ‘Het was zo een overweldigende ervaring dat pas een dag later tot me doordrong dat het heel gaaf was. De beelden waren misschien rauwer dan je zou verwachten, minder kleurig maar daardoor juist magisch.’

Als eerste weten wanneer er weer een nieuwe Klassiek in de Loods komt?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!