Venetië roept!

Door Stijn Voet

Je hebt van die steden, die hebben ‘het’, en die zullen dat waarschijnlijk nooit meer kwijtraken. Venetië is zo’n stad. Maar wat is ‘het’ dan precies? Lastig uit te leggen. Op NPO Radio 4 probeert Chazia Mourali er samen met dramaturg en schrijver Willem Bruls achter te komen.

De stad van canali trok aan schrijvers, componisten, schilders – iedereen eigenlijk.

In twaalf afleveringen leidt het duo de luisteraar langs de plekken die al eeuwenlang deze kunstenaars van divers pluimage inspireren. Centraal staat daarbij de opera, waarin zoveel kunstvormen samenkomen.

Zo romantisch als de naam van het programma, zo hard en realistisch opent de eerste aflevering. Mourali legt Bruls voor dat ze jarenlang droomde van Venetië – en toen ze er eenmaal was, zag ze alleen nog maar de toeristische massa. ‘Ik heb de stad niet gevoeld’, verzucht ze. Bruls stelt haar gerust. Als je een beetje weet hebt van haar historie, van haar kleine straatjes en oude steentjes, dan wordt Venetië opeens heel anders.

Zo gaan we in aflevering 1 naar Hotel des Bains, bekend van Thomas Manns Der Tod in Venedig uit 1912. De verfilming uit 1971 door Luchino Visconti deed Willem Bruls besluiten zijn eerste reis naar Venetië te maken. Voor Bruls staat de plek symbool voor onvervulde verlangens, grandeur en schone schijn – allen deel van Venetiës moeilijk te verklaren aantrekkingskracht.

Locatie, kunstenaar, kunstwerk: het vaste recept voor nog enkele andere afleveringen. Monteverdi met zijn l’Orfeo in de Basilica di San Marco, of de Santa Maria della Pietà: het thuishonk van barokgigant Antonio Vivaldi. In aflevering 8 zitten we in misschien het beroemdste theater van Italië: La Fenice.

In een kwartiertje vliegen de twee van persoonlijke gevoelens naar overkoepelende thema’s en weer terug. Samen met geroezemoes en achtergrondmuziek waan je je voor vijftien minuten in La Serenissima. Dat scheelt weer een tripje – en een toerist minder in de toch al zo overvolle stad. Maar toch…de lokroep blijft.
Nieuwe afleveringen de komende maand nog elke vrijdag en zaterdag rond 18:30 te horen op NPO Radio 4.

Luister afleveringen terug via: https://www.nporadio4.nl/podium/nieuws/1315-radiodocumentaire-de-lokroep-van-venetie
Stijn Voet, oktober 2018

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!