Vijf hoorspel tips

Door 24classics

De kerstboom is naar buiten en de oliebollen zijn op. We genieten nog na van ons kerst hoorspel ‘De Warmte van Sneeuw’ en zijn in de stemming gekomen voor meer. Het hoorspel, grappig genoeg een vorm die al sinds 1924 bestaat, is namelijk een populair medium geworden om toch theater en muziek te kunnen beleven tijdens deze lockdown-dagen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Tegenspel
‘Tegenspel’ is een muzikaal hoorspel naar de roman ‘Baron’ van Theun de Vries, met medewerking van Holland Baroque. In zeventiende-eeuws Parijs heeft de jonge Michel Boyron (Baron) maar één doel: acteur worden in het hofgezelschap van de grote Molière. Als zijn droom uitkomt, moet hij overeind zien te blijven in de onverbiddelijke wereld van schone schijn, afgunst en censuur. Baron is een historisch ‘coming of age’-verhaal en een blik in het leven van twee van Frankrijks grootste theaterhelden: Molière en Jean-Baptiste Lully.

2. Gothrecht
‘Gothrecht’ is een zesdelige fictie podcast geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanan (Faberyayo) met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen. Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen. De luisteraar volgt de jonge Goth-vrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige ‘Piere Bokma-complex’. ‘Een absurdisctich kantoorsprookje als podcastmusical’ volgens de Volkskrant. 

3. Oorkaan vijftallige hoorspelreeks
Juist in deze tijd waarin het bezoeken van live concerten even niet vanzelfsprekend is, biedt Oorkaan online een bijzondere luisterervaring, waarbij de hele familie op speelse wijze kan genieten van de mooiste klanken van o.a. Tsjaikovski, Bach, Bartók, Beethoven, Brahms, Debussy, Ravel, Rossini, Mendelssohn en Telemann. Na de lancering van het hoorspel ‘Romeo en Julia’ zijn nu ook de hoorspelen ‘Zwarte monster’ et Tobias Borsboom, ‘Krijgerszoon’ met het Cello Octet Amsterdam, ‘Nachtvlinder’ met het Dudok Quartet Amsterdam en ‘Meneer Sax’ met het Ebonit Saxophone Quartet online verkrijgbaar. 

Oorkaan · Luisterfragment Hoorspel Oorkaan Krijgerszoon

4. Wannsee – Orkater/KONVOOI
Op 20 januari 1942 komen 15 nazikopstukken bijeen in Villa Marlier aan de Wannsee om een definitieve oplossing te vinden voor het jodenvraagstuk. Nog geen twee uur later zin ze er uit – het resultaat is de best georganiseerde genocide in de geschiedenis van de mens. KONVOOI onderzoekt de argumenten van de aanwezigen en probeert stap voor stap hun redenering bloot te leggen. ‘Wannsee’ is een hoorspel over ontmenselijking, de waan van beschaving en de kracht van taal, met muziek van de Comedian Harmonists.

Orkater · Teaser – Wannsee (een hoorspel)

5. Het hart dat zichzelf verraadde – Collectief Ludvik
‘Het hart dat zichzelf verraadde’ is een muziektheater-thriller die verkent wat waanzin met een mens kan doen. Een intiem hoorspel, geïnspireerd op het werk van één van de grootste dichters uit de negentiende eeuw. In deze spannende vierdelige podcastserie neemt Ludvik je mee, onder begeleiding van zang, viool, piano en gitaar, door de grimmige en schurende wereld van hun bewerking op Edgar Allan Poe’s ‘The Tell-Tale Heart’. 

Over ‘Het hart dat zichzelf verraadde’ spraken we Stan Geurts, componist van het hoorspel en één van de vier makers van Collectief Ludvik. Je kunt het interview hier lezen.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!