We proudly present… Aart Strootman
In aanloop naar de Gaudeamus Muziekweek presenteren we ieder week één van de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award. Het is dé prijs voor muziekpioniers over de hele wereld. We trappen af met de enige Nederlander in dit sterke internationale veld: Aart Strootman.
Je kent wellicht Stagaze (luister maar hier op onze Indieclassical playlist). Nou, van die groep maakt deze Hollander dus onderdeel uit. Maar hij doet meer dan dat: van accordeonsolo’s tot spectrale werken en werken voor zelfgebouwde instrumenten: Aart Strootman is een eclectische veelschrijver.
Zelfgebouwde instrumenten?
Op de eerste pagina’s van de bladmuziek voor zijn stuk Requiem Apoidea staan de bouwinstructies voor een instrument dat nodig is om het stuk uit te voeren. Het betreft een zogeheten ‘Bull roarer’, dat met gespannen elastieken een bij-achtig, fladderend geluid produceert. Requiem Apoidea is dan ook gebaseerd op de wereldwijde bijensterfte van de afgelopen jaren: “Dat thematisch wortel schieten gebeurt puur uit enthousiasme, waar ik onmiddellijk iets mee moet. Dat maakt het heel impulsief, maar zo werk ik het best en het snelst”, aldus de componist.
Musicus en componist
In de grote rol voor klankanalyse in zijn muziek verraadt zich Strootmans achtergrond als uitvoerend muzikant. Hij speelt gitaar in onder meer Stargaze en is een veelgevraagd solist. Hij studeerde af op een methode om Brian Ferneyhough’s – op het eerste gezicht – onspeelbare gitaarsolostuk Kurze Schatten II uit te voeren. Het leidde tot een fascinatie voor wat hij noemt ‘muzikale machientjes’ en voor muziek die van de uitvoerders vraagt dat ze hun instrument op nieuwe manieren benaderen.
De toekomst
Op dit moment componeert Strootman vooral voor zijn eigen ensemble Temko en Stargaze. Via zijn nominatie voor de Gaudeamus Award 2017 hoopt hij zich als componist naar een hoger plan te kunnen trekken: “Normaal gesproken start ik met een gesprek met een ensemble of muzikant waarvoor ik ga schrijven en komen we uit op een gezamenlijk idee wat het ongeveer zou kunnen worden. Als je meedoet met een gezaghebbende competitie als Gaudeamus kun je het omdraaien en kun je zeggen: ‘Dit is het gegeven op basis waarvan ik graag die dialoog zou willen starten.’ Daarmee start de discussie gelijk op een ander niveau.”