We proudly present… Ethan Braun

Door 24classics

In aanloop naar de Gaudeamus Muziekweek presenteren we ieder week één van de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award. Het is dé prijs voor muziekpioniers over de hele wereld. Deze week: de gedisciplineerde Ethan Braun.

Zijn composities ontstaan vanuit een verzameling regels die Ethan zichzelf oplegt. Op die manier wil hij zijn gedachtes buiten het proces houden om zo onbevangen te kunnen ontdekken wat er gebeurt.

Weinig romantiek
Niet gek dus dat de titel van zijn voor de Gaudeamus Award genomineerde compositie Discipline heet: “Ik wilde het zo noemen als herinnering voor mezelf om te blijven schrijven en los te komen van onzekerheden die ik had. Ik heb het niet zo op dat beeld van componeren als een romantische worsteling om een soort goddelijke muziek door te geven – daar komt meestal alleen maar veel te beladen muziek uit voort.”

Volgens de regels
“Ik hoef alleen maar een aantal regels voor mezelf op te stellen, te beslissen dat ik sommige dingen niet ga doen en andere wel, en dat is alles. Een voordeel van zo werken is dat er op die manier vaak elementen de compositie in sluipen die ik nooit verwacht had.” Voor Discipline stemde Braun vier gitaren volgens de stemming in Joni Mitchells lied Woodstock, en leidde hij ze langs een serie van akkoorden geheel bestaande uit natuurlijke boventonen en gecomponeerd volgens de regels van het contrapunt.

Hedendaags klassiek
Voordat hij zijn huidige rigoureuze manier van componeren ontdekte, voelde Braun zich geïntimideerd door de geschiedenis van hedendaags klassieke muziek. “Ik vond alles interessant en dat was mijn probleem. Ik moest ophouden me zorgen te maken of bijvoorbeeld mijn harmonieën wel microtonaal genoeg waren en of er wel genoeg ‘noise’ in mijn muziek zat. Ik had het idee dat er allerlei wetten waren waar je je als jonge componist aan te houden had en ik was daar erg gevoelig voor. In plaats van dat ik durfde te denken: oké, ik weet dat ze er zijn, maar welke beslissing kan ik zelf maken op basis van dat alles?”

Check hier de gehele introductie en hier onze Gaudeamus playlist!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!