We proudly present… Sky Macklay

Door 24classics

In aanloop naar de Gaudeamus Muziekweek presenteren we ieder week één van de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award. Het is dé prijs voor muziekpioniers over de hele wereld. Deze week de enige vrouw in het rijtje: Sky Macklay. 

Macklays klankwereld voelt soms als een tekenfilmwereld waarin onverenigbare klanken met elkaar tot botsing komen. Haar stuk White/Waves is een duw- en trekgevecht tussen korte uitbarstingen van hoge, knarsende geluiden en lang uitgespannen golven van ruis. “Ik hou ervan om de uiterst hoogste en uiterst laagste registers te verkennen, of de allersnelste of -langzaamste versie van een textuur of geluidsobject.”

Humor
Door de manier waarop Macklay deze extremen toepast, sluipt er iets in haar muziek dat zeker niet evident is in de hedendaagse gecomponeerde muziek: humor. Als tiener schreef Macklay ‘parodie-achtige liedjes, grappige muziek’ en nog altijd streeft Macklay ernaar een rol voor humor in haar muziek te vinden.

“Natuurlijk past het bij mijn persoonlijkheid, maar humor is ook een gebied dat ik kan onderzoeken in mijn muziek dat onderbelicht is in de wereld van hedendaagse muziek. Er zijn niet genoeg componisten die aan de slag gaan met lichtzinnigheid en humor. Ik ben erg geïnspireerd door Simon Stein Andersons muziek, die heel excentriek kan zijn. Je hoort er de experimenten in en de resultaten daarvan, het is zo’n open boek qua structuur dat ik er blij van word. Experimentele muziek maken kan enorm leuk zijn en ik wil dat aan mijn publiek tonen.”

Artistieke evolutie
Macklays artistieke evolutie tot nu toe is er vooral een geweest van telkens dichterbij de kern komen. “Ik denk dat ik altijd vergelijkbare artistieke motivaties heb gehad en obsessies met humor, helderheid en binaire getallen. Dat zijn dingen waar ik altijd mee bezig ben, maar het kost tijd om ze goed uit te werken en te verwerken in muziek. Tegelijkertijd wil ik niet dat ze te vastomlijnd worden, want wie weet waar ik hierna weer allemaal door gefascineerd raak?”

Check hier de gehele introductie en hier onze Gaudeamus playlist!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!