World Minimal Music Festival

Door Arnold Marinissen

Vandaag, woensdag 5 april, gaat in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam een nieuwe editie van het World Minimal Music Festival van start. Opnieuw golft er vijf dagen lang muziek van Steve Reich, Philip Glass, Terry Riley, La Monte Young en geestverwanten door het glazen gebouw aan het water.

 Het festival start met een uitvoering van De Materie, een prachtig monumentaal stuk van de Nederlandse componist Louis Andriessen, die sinds de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw zich verbonden voelde met de Minimalisten, met hoorbare sporen in zijn eigen muziek.

Het stuk wordt gespeeld door Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw – een dreamteam voor deze muziek. Een bijzondere gebeurtenis is er donderdag 6 april in de Entreehal, wanneer om 19:00 een zelden gespeeld hoogtepunt uit het Minimal-repertoire wordt uitgevoerd: Nine Bells van de Amerikaanse Minimalist van het eerste uur Tom Johnson. De intussen 77-jarige componist, die het stuk in eerste instantie voor zichzelf als speler schreef, brak er in 1979 wereldwijd mee door. Bij een uitvoering in Parijs besloot hij dat dit de stad voor de rest van zijn leven was. Hij woont er nog steeds, en bouwt er gestaag voort aan een oeuvre dat fascinerend en minimalistisch is als geen ander… In Nine Bells, met een hallucinerend royale lengte van zo’n 55 minuten, wandelt, rent en speelt een slagwerker met een stok in de hand patronen in een kwadraat van negen opgehangen metalen bellen. Vorig jaar gaf hij de negen originele bellen in permanente bruikleen aan het Conservatorium van Amsterdam; nu bespeelt de CvA-alumnus Maikel Claessens ze in aanwezigheid van de componist.

Op de laatste dag van het festival laat La Monte Young hypnotiserende muziek klinken in een uitvoering van The Second Dream of the High-Tension Line Stepdown Transformer, door The Theatre of Eternal Music Brass Ensemble, één van de weinige groepen die de muziek van Young mogen uitvoeren.

Er klinkt veel meer Minimal Music dan in deze column past, door een keur aan geweldige musici. Muziek uit Marokko, Azië, Afrika, Lavinia Meijer, synthesizer-pionier Suzanne Ciani, fagottist Bram van Sambeek, Ensemble Klang, Capella Amsterdam, het Dudok Kwartet – kijk en luister het allemaal terug op minimalmusicfestival.nl.

Wanneer je in de ontluikende lente een paar dagen lang de vensters van de geest open wilt zetten en het hoofd wilt laten schoonwaaien, dan was dit je kans…

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!