Zes Zwarte Klassieke Componisten

Door 24classics

Buiten de canon van de klassieke muziek en buiten ons blikveld is er veel muziek geschreven die bijna nooit gespeeld of gehoord wordt. Soms is dat maar beter ook, maar vaak is het onterecht dat we nooit van bepaalde stukken of componisten hebben gehoord. Bijvoorbeeld in het geval van veel zwarte componisten is het zeker niet de kwaliteit van de muziek die ze soms in de vergetelheid heeft doen belanden. Wij hebben zes zwarte klassieke componisten voor je op een rijtje gezet, wiens muziek we op dit moment aan het ontdekken zijn. 

1. Chevalier de Saint Georges (1745 – 1799)
Joseph Bologne Chevalier de Saint Georges, ook wel de zwarte Mozart genoemd, was componist, violist en kampioen schermer. Saint Georges was van Frans-Afrikaanse afkomst en staat als tijdgenoot van Mozart bekend als één van de eerste klassieke componisten van Afrikaanse afkomst. Zijn moeder was een slavin en zijn vader was een rijke plantage-eigenaar. Hij schreef twee symfonieën, diverse concerten, veel kamermuziek en zeker zes opera’s. Saint Georges volgde zijn opleiding in Frankrijk en werd dirigent van een goed Parijs orkest genaamd Le Concert des Amateurs. Saint Georges is gedurende 200 jaar in de vergetelheid geraakt en naar schatting is slechts een derde van zijn composities bewaard gebleven.

2. Florence Price (1887 – 1953)
Florence Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die werd erkend als symfonisch componiste en de eerste van wie de composities werden gespeeld door een gerenommeerd orkest. Price werd geboren in Arkansas en als dochter van een tandarts en een pianolerares groeide ze daar in een beschermde, bevoorrechte omgeving op. Op aanmoediging van haar moeder ging ze naar het New England Conservatory of Music, één van de weinige conservatoria die mensen van kleur aannamen. Haar opleiding was doordrenkt van Europese traditie, maar de composities van Price bevatten voornamelijk Amerikaanse elementen. Hoewel haar werk een keer werd uitgevoerd door de New York Philharmonic en haar oeuvre op dit moment in een revival is, lukte het haar niet om echt door te dringen tot het klassieke bolwerk en was ze toen ze overleed in 1953 in de vergetelheid geraakt.

3. William Grant Still (1895 – 1978)
William Grant Still was een Amerikaanse componist, dirigent en musicus die vele primeurs behaalde. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse dirigent van een vooraanstaand symfonieorkest in de Verenigde Staten, de eerste Afro-Amerikaanse componist van wie een symfonie werd uitgevoerd door een groot orkest en de eerste Afro-Amerikaanse componist van wie een opera werd uitgevoerd door een groot operagezelschap. Still componeerde bijna 200 werken, waaronder vijf symfonieën en negen opera’s. Hij ontving een hele reeks onderscheidingen, waaronder de Guggenheim-beurs en 9 eredoctoraten van hogescholen in de VS en werd opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame.

4. Margaret Bonds (1913 – 1972)
Margaret Bonds was een Amerikaanse componiste en pianiste. Ze werd geboren in Chicago als kind van musici. Florence Price was haar piano en compositie lerares en in 1929 werd ze als één van de weinige zwarte studenten aangenomen op de Northwestern University, waar ze te maken kreeg met racisme en vooroordelen. Toen Bonds 22 jaar was trad ze als eerste zwarte soliste op met het Chicago Symphony Orchestra. Ze was ook één van de eerste zwarte componiste en performers die erkenning kreeg in de Verenigde Staten. Ze ervoer succes als performer en klassiek componist, maar schreef ook muziek voor andere genres. Vandaag de dag wordt ze het best herinnerd vanwege haar frequente samenwerkingen met Langston Hughes.

5. George Walker (1922 – 2018)
George Walker was een Amerikaanse componist, organist en pianist. Zijn leven bestond uit een reeks primeurs. HIj was de eerste Afro-Amerikaan die de Pulitzer Prize for Music won. Hij kreeg deze prijs voor zijn werk Lilacs in 1996. Ook was hij de eerste zwarte afgestudeerde aan het Curtis Institute in Philadelphia, het eerste zwarte vaste faculteitslid aan het Smith College, de eerste Afro-Amerikaan die een doctoraat ontving van de Eastman School en de eerste zwarte musicus die in het stadhuis van New York speelde, om maar een paar voorbeelden te noemen. Veel van zijn bijna 100 composities zijn opgenomen, variërend van symfonische werken en concerten tot kleine liedjes en solo pianostukken.

6. Jessie Montgomery (1981)
Jessie Montgomery is een hedendaagse Amerikaanse componist, kamermusicus en muziekpedagoog. Haar composities richten zich op de volkstaal, improvisatie en sociale rechtvaardigheid. Montgomery woont in New York en groeide daar op aan de Lower East Side van Manhattan. Haar vader was free jazz musicus en haar moeder was performance artiest en samen hadden haar ouders een politiek activistisch collectief. Montgomery heeft zelf klassiek viool en compositie gestudeerd, maar zoekt ook manieren om haar werk politiek geëngageerd te maken. Ze schrijft muziek waarbij verschillende stijlen door elkaar worden gebruikt en ze schrijft inmiddels voor alle grote orkesten in Amerika.

Luister hieronder naar muziek van Jessie Montgomery en ontdek meer nieuwe muziek in de playlist 24concerts.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!