‘zingen is van iedereen’

Door Jesse van de Ven

De Koorbiënnale in Haarlem en Amsterdam staat op het punt van beginnen, met dit jaar weer iets nieuws op het programma: de Kwartettendag. Een zangschool voor één dag voor geoefende amateurensembles. Onder anderen ‘vocal coach’ Merel Martens helpt de deelnemende ensembles deze zaterdag in korte tijd een stukje verder: “Ik vind het cool om alles los te laten, en te kijken waar je kracht ligt.”

Als vocal coach werkt Merel vanuit de mogelijkheden van de zangers die ze treft. Waar een zanglerares meer les geeft, geeft zij als coach advies: “Ik geef tools en oefeningen waar ensembles of individuele zangers in de toekomst mee kunnen werken. Bijvoorbeeld over hoe ze expressie beter een plaats kunnen geven.”

Joined coaching
Wat kunnen de ensembles die meedoen aan de Kwartettendag verwachten? “Ze zullen bij elkaars coaching aanwezig zijn. Ik vind dat je beter één ding goed uit kunt leggen, dan verschillende dingen kort. Dus ieder ensemble brengt een stuk en ik pik er bij iedere groep iets anders uit dat mij opvalt. De andere ensembles luisteren mee.” Joined coaching heet dat, blijkbaar.

Merel’s ideologie
De ensembles die deelnemen aan de eenmalige zangles brengen de lessen meteen in praktijk tijdens de hofjesconcerten in Haarlem (daar kan iedereen gewoon naartoe!). Merel heeft ook nog een tip voor de mensen die zelf de kracht in hun stem willen vinden, of gewoon goed willen zingen onder de douche: “Luisteren. Bijvoorbeeld naar a-capellagroep Leveleleven. Die treden zaterdag 8 juli op tijdens de Koorbiënnale. Leveleleven bestaat uit twee Scandinavische groepen die al bijna dertig jaar samen zingen. De basis voor hun ligt echt in het delen en inspireren van muziek.” En dat is ook Merel’s ideologie, want: “zingen is van iedereen.”

ledenaanbod
De hofjesconcerten vinden op 1 juli gedurende vanaf 12:00 uur gedurende dag plaats in verschillende hofjes in Haarlem. Er zijn ook andere (betaalde) concerten die zeer de moeite waard zijn. Daar zit er ook een van in ons ledenaanbod. Dus ben je lid van 24classics, dan kan je gewoon gratis.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!