podcast: Gemiste Sterren


In de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren gaan Floris Kortie en Orville Breeveld op zoek naar de onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. In elke aflevering staat één componist centraal, in de sociaal-historische context van zijn tijd. Welke muziek is vergeten, en waarom? Wat is er zo goed aan die muziek en welke verhalen hangen er omheen? Wie bepalen er eigenlijk wie er in de canon terechtkomen?

Presentator Floris Kortie gaat op zoek om kennis te maken met componisten die hij niet of nauwelijks kent. Gids op zijn reis is Orville Breeveld, klassieke muziekkenner, ook van die van componisten van kleur. Samen gaan ze op zoek naar zwarte parels in de klassieke muziek en Floris praat met toonaangevende musici en programmeurs over de componisten, de muziek en de concrete plannen om deze muziek ook daadwerkelijk uit te gaan voeren.

Als je rondkijkt in de Grote Zaal van het Concertgebouw zie je de namen staan van bekende en onbekende componisten. Maar of ze nu bekend zijn of niet, twee eigenschappen hebben ze gemeen: ze zijn allemaal wit én man.

Waarom staan er geen zwarte componisten bij? Is het de kwaliteit van de muziek? Of is het de kleur van hun huid? Wat zeker is, is dat het door de eeuwen heen voor zwarte componisten een ongelijke strijd is geweest om gehoord te worden.

In de serie wordt een poging gewaagd om een lege cartouche in de Grote Zaal van het Concertgebouw te voorzien van de naam van een zwarte componist. Zou het lukken om ook componisten van kleur permanent aanwezig te gaan laten zijn in Het Concertgebouw?

Colofon: Gemiste Sterren
Initiatief: 24classics & Het Concertgebouw
Producent: 24classics & NTR
Presentatie: Floris Kortie & Orville Breeveld
Redactie: Maartje Goes
Eindredactie & montage: Bart Geeraedts, txt-producties

Florence Price
Florence Price
word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!