De 6 beste Matthäus Passions

Door 24classics

De Matthäus, je gaat er hooguit één keer per jaar naartoe, op zoek naar spirituele hoogten, dus dan wil je wel bij een uitvoering belanden waar je een heel jaar op kunt teren. En terwijl de kerken in Nederland leeglopen, groeit het aantal Matthäus uitvoeringen gestaag door tot rond de 200 dit jaar. Keuzestress ligt op de loer, en dat wil je niet in de Passietijd. Wij ontdekten zes uitvoeringen waar we zelf wel naar toe zouden willen. In willekeurige volgorde! (foto ©Hans Verwoerd)

1. Nederlands Kamerorkest met Jonathan Cohen

Jonathan Cohen, van huis uit cellist, dirigeert de Matthäus in het Concertgebouw. Hij krijgt steeds meer naam met zijn Passies, die volgens Cohen tijdloos zijn: ‘Muziek met een peilloze diepte waarin je je als luisteraar kunt onderdompelen en het passieverhaal zoals Bach het vormgegeven heeft, intens kunt ervaren.’ Naast het Nederlands Kamerorkest treedt het Nationaal Jongenskoor op en het Vlaams Radiokoor. Én met countertenor Maarten Engeltjes. Waar hij verschijnt, gaat de hemel open.. Kijk hier voor meer info.

2. Nederlands Blazers Ensemble met poppenspelers van de Duda Paiva Company

Een nieuwe traditie van het NBE: een korte versie van de Matthaüs, met maar twee zangers en en met poppen van de Duda Paiva Company. Claron McFadden en Rick Zwart zingen samen alle rollen en in elke stad is een lokaal koor gecharterd. In het hele land! Spannend!

foto ©NBE

3. Nederlandse Bachvereniging – (vooral in de Grote Kerk in Naarden)

De uitvoering der uitvoeringen waar je één keer in je leven geweest moet zijn. Door de uitvoering, de kerk, de omgeving en het gevoel dat je uitverkoren bent. In de pauze kun je een rondje lopen om de kerk, waar orkestleden, koorleden en solisten ook even wat frisse lucht inademen. Violist en artistiek leider Shunske Sato (op de omslagfoto zie je hem in de onscherpte) zal dit jaar zijn eerste Matthäus dirigeren vanaf de eerste lessenaar. Kijk hier naar data en speelplekken.

4. Rotterdams Philharmonisch Orkest met Jan-Willem de Vriend

Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor trekt samen met dirigent Jan-Willem de Vriend naar Amsterdam om daar de Matthäus uit te gaan voeren, samen met het Rotterdamse Collegium Laurentius en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Jan-Willem was oprichter en violist van het Combattimento Consort. Dus dit repertoire is hem zeker op het lijf geschreven. Van 14-16 april.

5. Bachkoor Holland met het Concertgebouw Kamerorkest olv Gijs Leenaars

In Leeuwarden, Lochem en op Witte Donderdag en Goede Vrijdag in Delft, is dit naast de Naardense Matthäus de andere waar je bij geweest moet zijn. De uitvoering in de prachtige kerk op de markt in Delft trekt jaarlijks de meeste ministers (als ze niet naar Naarden gaan tenminste). Dat zegt natuurlijk niks maar het is wel een uitvoering waar we zelf in 2018 een opname van hebben gemaakt. Voor de thuisblijvers is deze nog steeds goed.

6. Orkest van de Achttiende Eeuw en Capella Amsterdam

Met onze eigen Henk Neven als Christus en dirigent Daniel Reuss van Capella Amsterdam als dirigent, is dit een uitvoering die nieuwsgierig maakt. En ook hier zingt het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. De grote zaal van Muziekgebouw aan het IJ is de plek waar het gaat gebeuren op zaterdag 9 april. Kijk hier naar alle info.

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!