Nino_gvetadse_24classics_bijandreas

De grootste ontdekkingen

Door 24classics

Vandaag spreek ik met Nino Gvetadze, gevierd concertpianist, maar ook artistiek directeur van BIJ ANDREAS, de schitterend gerestaureerde Andreaskerk in Naarden die als podium dient voor een groot aantal activiteiten. In deze rol spreek ik haar vandaag over de ontdekking in Naarden, waar je zelf de mooiste muziek en de grootste talenten kunt ontdekken!

De sfeer voelt aan als een salonconcert in de tijden van Chopin, Liszt of Schubert.

Een parel in Naarden
Nino vertelt vol liefde over de concertzaal en over Hankie Bruinsma, de vrouw die ooit een droom had om haar eigen concertzaal in Naarden te realiseren. Hankie heeft de kerk opnieuw weten op te bouwen en er een concertzaal van gemaakt, een prachtige parel volgens Nino. Dankzij de oud leraar van Nino, Jan Wijn, hebben Hankie en Nino elkaar ontmoet. “Hankie heeft me gevraagd te helpen met de programmering van BIJ ANDREAS en met het Naarden Internationaal Piano Festival (NIPF). BIJ ANDREAS is een kleine concertzaal, maar het is gebouwd door professionele mensen, dus het klinkt er ontzettend mooi en er staan twee geweldige vleugels! De sfeer is er heel intiem en bijzonder en het is voor mij altijd een feest om er te zijn. Het voelt er aan als een salonconcert in de tijden van Chopin, Liszt of Schubert. Een intieme sfeer, die heel goed past bij pianomuziek of kamermuziek. De klank en de akoestiek van de zaal zijn ook erg mooi. En natuurlijk is Naarden Vesting ook echt een parel in Nederland, dus een rondje lopen om de concertzaal heen is ook zeker de moeite!”

Ontdekkingen op Zondag
De focus van BIJ ANDREAS ligt vooral op piano en kamermuziek, door de klank en grootte van de zaal. Het was ook Hankie zelf die zich vooral wilde focussen op de piano, een van de redenen dat ze Nino vroeg om betrokken te zijn. Daarbinnen wil BIJ ANDREAS jonge piano talenten helpen en ondersteunen. Er zijn twee concertseries te zien in de concertzaal en één daarvan is ‘Ontdekkingen op Zondag’, waarin je je kunt laten verrassen door jong piano talent. “Het is heel belangrijk deze jonge piano talenten op weg te helpen en een podium te bieden. Voor andere instrumentalisten is er de mogelijkheid om in een orkest of ensemble te spelen, maar voor pianisten is het vaak heel lastig. Je moet het maken als solo pianist of je kunt kamermuziek gaan spelen, maar buiten deze twee opties zijn er weinig mogelijkheden. Hierdoor is het extra belangrijk om ze te helpen, zeker ook nu na de Coronapandemie. Als je net bent afgestudeerd en op eigen benen moet gaan staan is het niet altijd gemakkelijk. Wij willen ze in deze stap na hun opleiding heel graag begeleiden, ze op weg te helpen en het vertrouwen geven voor de toekomst.”

De concertserie ‘Ontdekkingen op Zondag’ is verbonden met het Naarden Internationaal Piano Festival (NIPF), waar Nino ook artistiek leider is. De deelnemers van het festival zijn net afgestudeerd of zijn nog bezig aan hun master studie en zijn stuk voor stuk talenten die extra aandacht verdienen. Naast dat ze spelen tijdens het festival krijgen ze de kans om het daaropvolgende seizoen een recital te spelen in BIJ ANDREAS. “De programmering bestaat dus uit talenten die uitgekozen zijn door het festival en waarvan we geloven dat ze een grote toekomst tegemoet gaan!”

Zes piano talenten
Op de vraag wie de grootste ontdekking binnen het programma is kan Nino onmogelijk antwoord geven. “Het zijn zes talenten en ze zijn allemaal heel anders en heel speciaal!”

Het eerste talent is Juan Pedro García Oliva, een pianist uit Spanje die momenteel studeert aan het conservatorium in Amsterdam. Hij is meerdere malen in de prijzen gevallen in Spanje. Hij was geen onderdeel van het Naarden Piano Festival, maar was wel winnaar van de YPF European Piano Competition 2022. “Hij is een van de meest getalenteerde pianisten van zijn generatie en verdiende daarom zeker een plek in deze concertserie!” Ruben Plaizir, studeert momenteel bij Nino in Rotterdam. “Hij is heel slim en expressief. Echt een natuurtalent.” Een van de dingen die het spel van Ruben kenmerkt is zijn klank. Hij speelt met een diepe en gedragen toon. Pablo Suaste heeft volgens Nino een mooie sound met een speciaal karakter. Beschreven door het Fanfare Magazine in 2018 als een echte klavierdichter, heeft Pablo Suaste’s elegante en virtuoze kunstenaarschap ertoe geleid dat hij erkend wordt als een opkomend artiest in de muziekwereld. Hij geeft ook les aan jonge kinderen en geeft hiermee zijn talent door een de jongere generatie. Carter Muller studeert momenteel in Zurich en is een jonge Nederlands-Amerikaanse pianist. Het was voor hem liefde op het eerste gezicht met de piano. Volgens Nino speelt Carter veel kamermuziek en kenmerkt hij zich door zijn brede repertoire van klassieke tot aan moderne muziek. Satomi Chihara, was een deelnemers van het Naarden Piano Festival in 2021. Dit was een online editie. “We wilden haar heel graag ook nog de mogelijkheid geven om live voor een publiek te spelen. Ze is een gefocuste pianist met een geraffineerd geluid.” Het laatste talent is Víctor Naranjoh. Hij werd geboren in Las Palmas de Gran Canaria (Canarische Eilanden, Spanje) in 1996. Hij is bekroond in vele nationale en internationale concoursen en ontwikkelt een uitgebreide kamermuziekactiviteit. “De zes talenten verdienen met hun eigenheid stuk voor stuk het podium en de aandacht!”

Het Vrijdagavondconcert
De andere concertreeks van BIJ ANDREAS bestaat uit vier vrijdagavond concerten. Hierin spelen juist gevestigde en gerenommeerde musici die al bekend zijn binnen en buiten Nederland. Het openingsconcert vindt deze donderdagavond 30 september al plaats met de Georgische pianiste Nata Tsvereli die al jaren een pianoduo vormt met Paul Komen. Zij hebben voor deze gelegenheid een mooi programma samengesteld met muziek van Schumann, Schubert en Stravinsky. Twee geweldige pianisten met een heel speciaal programma, volgens Nino. Verder zijn er concerten van het Storioni Trio, Julien Libeer en de winnaar van het Liszt concours. Nino zit zelf ook in de jury van dit concours. “Ik weet zelf nog goed hoe fijn het is om als winnaar van het Liszt concours daarna te kunnen spelen tijdens een tournee. Tijdens het concours heb je nog te maken met ontzettend veel zenuwen, maar als de competitie klaar is kan je eindelijk gaan genieten van het spelen en van de sfeer in de concertzalen. Dit geeft je als pianist ontzettend veel energie!” Wat Nino ook leuk vindt aan de programmering is dat er zo’n intieme sfeer heerst in de zaal. Hierdoor kun je als publiek na afloop gemakkelijk met de musici napraten en bijvoorbeeld nog vragen stellen. Ook de muziek is erg divers. “Er is een palet aan kleuren in de programmering! Ik kan geen specifieke muzikale ontdekking uitlichten, omdat het voor mij ook erg afhankelijk is van mijn stemming waar ik graag naar luister of wat ik graag speel. Wel ben ik heel blij met de selectie aan stukken die te horen is in het programma!”

“Niets vervangt live publiek voor een musicus.”

De grootste ontdekking van Nino
De grootste ontdekking die Nino zelf de laatste tijd heeft gedaan is dat niets een live publiek kan vervangen. “Natuurlijk hebben camera’s en radio ook z’n charme en daar geniet ik ook van, maar dat is heel anders dan een live concert geven. Na de pandemie ben ik erachter gekomen dat spelen voor iemand anders toch wel het allermooiste is. Ik herinner me het eerste concert na de lockdown waar geen camera’s bij waren en ik weet nog dat het zo fijn was dat er gewoon mensen me om me heen zaten. Je bent dan echt in het moment en de muziek bestaat enkel in dat moment met het publiek dat daar getuige van kan zijn. Na het concert is het dan ook weer weg en dat is volgens mij de magie. Spelen voor iemand is alsof je een gesprek met iemand hebt. Daarnaast reflecteert ook alles wat om ons heen gebeurt op de manier waarop je in het moment speelt. Dat is iets wat je wel terug kunt horen als je er live bij bent, maar wat vaak niet goed overkomt op een opname. Het is een zegen dat we weer terug zijn in de concertzaal en dat we getuige kunnen zijn van een speciaal moment dat we na afloop als herinnering kunnen bewaren.” Het spelen in een kleine concertzaal als BIJ ANDREAS is een extra bijzondere ervaring. “Het is zo intiem dat de musici ook heel fragiel worden. Er zit een persoon direct naast je, die elke noot, elk geluid en elke adem kan horen. Dat is heel speciaal voor het publiek, maar zeker ook voor de musici zelf!”

Ben je benieuwd naar de Ontdekkingen op Zondag of wil je het openingsconcert bijwonen? Kijk hier voor meer informatie en voor de de gehele concertagenda!

word ook Kleine Vriend
€4 per maand

meer dan 120 mensen
gingen je voor!